Acceptatie

‘Acceptance brings peace’. Dit las ik vandaag op Facebook. Waar natuurlijk, maar in de praktijk niet zo makkelijk. Iets accepteren dat leuk is en aangenaam kost doorgaans niet zo veel moeite. Alhoewel we ook dan soms nog even tijd nodig hebben om de situatie te accepteren zoals die is. Maar iets accepteren dat we als minder leuk en onaangenaam ervaren, is een heel ander verhaal.
Hoe accepteer je een lichaam dat pijn doet, stijf is, dat niet doet wat jij wenst of wilt? Hoe accepteer je een geest die onrustig is en maar door blijft malen? Hoe accepteer je een verdrietig, boos of angstig hart?

Acceptatie valt niet af te dwingen. Het geeft al rust om te accepteren dat je iets niet kunt accepteren. Dit is een eerste stap naar overgave.
Een bekende quote van Iyengar is: ‘Yoga teaches us to cure what need not be endured and endure what cannot be cured’. Oftewel: ‘Yoga leert ons te genezen wat we niet hoeven te verdragen en leert ons te verdragen wat niet kan worden genezen’. We moeten dus in ons zelf onderzoeken wat te genezen valt en wat we moeten leren verdragen. Iets leren verdragen, accepteren dus, is ook een vorm van genezing. Bij dit levenslange proces helpt het om met gelijkmoedigheid, mildheid, zonder oordeel en geduld naar jezelf te kijken. Staak het gevecht met jezelf, met jouw lichaam, met het pijnlijke hart of de onrustige geest. Leef! Zoals Iyengar zegt:  ‘Life means to be living. Problems will always be there.  When they arise navigate through them with yoga- don’t take a break’. Gebruik je wilskracht om door te gaan, ook op de donkere dagen en momenten. Gebruik het pijnlijke, stijve of misschien wel oversoepele lichaam om toegang te krijgen tot de geest. Waar zijn we nog meer stijf of halsstarrig in? Waarin zijn we te flexibel, te soepel? Waarin houdt onze geest ons tegen en waarbij is het ons lichaam dat tegenhoudt? Uiteindelijk is yoga niet meer dan een wisselwerking tussen lichaam en geest. Onderzoek je het één dan onderzoek je tegelijkertijd het ander. En zo, op de langere termijn, komt er steeds meer ‘alignment’ en verbinding tussen lichaam, geest en ziel.

Namasté,

Majanka
Bron:
B.K.S. Iyengar: Yoga als Levenskunst

 

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*