Afval en levensenergie

Volgens Ayurveda, de Indiase geneeskunst, is een goede gezondheid afhankelijk van ons vermogen om zo volledig mogelijk al onze voeding, ervaringen, emoties en zintuiglijke indrukken te verteren. Dit vermogen wordt bepaald door de kwaliteit van ons Agni, ons spijsverteringsvuur. Als Agni sterk brandt, zijn wij in staat om gezonde weefsels te creëren en afvalstoffen efficiënt te elimineren. Agni beschermt onze immuniteit en voedt het lichaam. Maar wanneer onze Agni zwak is, zal onze spijsvertering onvolledig zijn en zal Ama vermeerderen: de giftige, onverteerde voedselresten, die zich ophopen als gevolg van stress, onjuiste voeding, te veel voedsel, negatieve emoties etc. Ayurveda beschouwt deze opstapeling van toxines als de onderliggende oorzaak van alle ziekten!

Ayurveda en yoga gaan hand in hand. Dankzij de asana’s kunnen we ons Agni, ons spijsverteringsvuur, aanwakkeren, om ons op deze manier van een overschot aan Ama, afvalstoffen, te ontdoen. Verschillende asana’s werken door op onze organen in de buik. De torsies die we vandaag gedaan hebben, werken zeker door op de organen. Niet alleen op maag, darmen en lever, maar ook op de nieren. Daarnaast is het van belang dat de hormoonklieren en de stofwisseling goed werken. Dit verklaart, ondermeer, het belang van de omgekeerde houdingen zoals kop- en schouderstand waarmee de klieren, de stofwisseling en het je ontdoen van afvalstoffen, geactiveerd worden. In de yoga is niet alleen het fysieke lichaam van belang, maar worden ook de subtiele energielichamen, waarvan de nadi’s en chakra’s een belangrijke positie innemen, tot activiteit aangezet.

Daarnaast is ook het tot rust laten komen van het zenuwstelsel van belang opdat al onze ervaringen verwerkt kunnen worden. Zie hier weer het nut van bijvoorbeeld Savasana.

Als Agni goed werkt en we ons goed ontdoen van afvalstoffen dan komt er meer ruimte in het lichaam voor Prana, de subtiele levensenergie. En dat is waar een yogi het allemaal voor doet: het lichaam vrij maken van spanningen en afvalstoffen waardoor de Prana optimaal kan stromen. Volgende week meer over Prana!

Namasté,

Majanka

Bron: Ayurvedisch Gezondheidscentrum Nederland (AGN) in Den Haag: www.agn-ayurveda.com. Kijk bij Blogs voor specifieke gezondheidsproblemen als allergie, astma, reuma e.d.

Tip 1: drink gedurende de dag koppen heet water en drink dit met kleine slokjes op.

Tip 2: drink heet water met verse gember en citroen en desnoods een beetje honing.

Tip 3: zoek eens uit wat voor type (dosha) jij bent volgens de Ayurveda: Ayurveda test – bepaal uw Ayurvedische constitutie

Tip 4: wil je een lekkere, ontspannen Ayurvedische massage ondergaan? Klik hier voor de mogelijkheden (ik ga hier zelf ook graag heen!).

 

Posted in Inspiratie