Aparigraha

Na ahimsa, geweldloosheid, satya, eerlijkheid, asteya, niet stelen/niet begeren en brahmacharya, kuisheid, zijn we aangekomen bij de vijfde en laatste yama: aparigraha. Dit wordt veelal vertaald met vrij zijn van vergaardrift. Als we het woord ontleden dan betekent graha: nemen, pakken, grijpen.
Pari betekent aan alle kanten en a, zoals ook in ahimsa en asteya betekent: niet.
Iyengar vertaalde aparigraha met: vrij zijn van hebzucht. Zie hier de overeenkomst met asteya, niet stelen, niet begeren. Maar aparigraha gaat dieper. We behoren niet te nemen wat we niet niet nodig hebben en we moeten geen dingen opsparen die we niet onmiddellijk nodig hebben. Als we dingen opsparen en oppotten dan begeren we ook meer. Dit creëert gehechtheid en gehechtheid leidt ons naar aversie en gierigheid, naar jaloezie en haat.
We hebben dit instinct van gehechtheid allemaal in ons. Het is soms moeilijk te weten wanneer behoeften en benodigdheden eindigen en waar hebzucht begint.

Materiële zaken opgeven lijkt mogelijk, maar blijkt in de praktijk ook lastig. Spullen van onze kinderen, onze oude rapporten, briefwisselingen, studieboeken, oude foto’s: het wordt zelden tot nooit bekeken maar weg gooien; ho maar!
En hoe zit het met emotionele en intellectuele gehechtheid? Kunnen we gedachten loslaten die ons hinderen? Kunnen we stoppen met piekeren? Stoppen met onze verkeerde gewoonten en patronen? Kunnen we de gedachte loslaten dat we nog meer kennis nodig hebben opdat we een beter persoon worden? Kunnen we het idee loslaten dat we perfect moeten zijn? Kunnen we de oordelen over onszelf loslaten, onze wensen, verlangens? Kunnen we accepteren dat dit het lichaam is dat we hebben met al haar beperkingen en daarbij niet van onszelf verlangen dat we een betere asana kunnen uitvoeren?

Het doen van de asana’s en pranayama helpt ons de geest te disciplineren en het vrij te maken van verlangens. En zo komen we in een staat van aparigraha: vrij zijn van gehechtheden. Dit stelt ons in staat om zonder angsten te leven omdat we weten, geloven, vertrouwen dat alles wat we nodig hebben vanzelf komt, in zijn eigen tijd.
Laten we eens kijken hoe vrij we kunnen worden vandaag tijdens de asana’s. En  onderzoek maar eens wat je los kunt laten de komende zomerweken.

Namasté,

Majanka

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*