Asana en pranayama

De eerste twee stappen van het achtvoudige pad van Patanjali hebben we doorlopen: de yama’s en de niyama’s. Asana en pranayama zijn de volgende twee stappen.

Verlengend, verruimend, verrassend, ontspannend, confronterend, rekkend, pijnlijk, versterkend, verzachtend, eerlijk en akelig bewustwordend. Dat is wat we, samenvattend, kunnen zeggen over asana’s. Ik moet iedereen helaas teleurstellen: yogabeoefening zonder pijn bestaat niet. Het is net het echte leven. Uiteraard is er pijn in diverse gradaties, wordt pijn door iedereen anders ervaren en wordt er in sommige asana’s helemaal geen pijn waargenomen. Door blijmoedig te blijven oefenen komt er langzamerhand meer kracht, maar ook meer verlenging en daardoor ontspanning in de spieren. Door te verlengen, steeds verder te verlengen, te verruimen en steeds verder te verruimen komt er meer ruimte tussen huid en spier waardoor de prana, de levensenergie, beter kan stromen.

Dit brengt ons gelijk bij de vierde stap van het achtvoudige pad: pranayama. Je kunt je voorstellen dat je met pranayama al meer naar binnen keert, dit als voorbereiding op de volgende vier stappen van het achtvoudige pad. Zoals eerder gezegd betekent pranayama het verlengen, het beheersen van de adem. Krisnamacharya, de leraar van Iyengar en Patthabi Jois (de grondlegger van de ashtanga yoga) heeft over pranayama gezegd dat het de belangrijkste stap is van het achtvoudig pad. Volgens hem is Samadhi, verlichting/bevrijding, rechtstreeks te bereiken door het regelmatig beoefenen van pranayama. Pranayama vereist concentratie. Soms is dit lastig op te brengen na een drukke dag , een doorwaakte nacht of inspannende yogales. Het komt dan ook regelmatig voor dat iemand in slaap valt tijdens de liggende pranayamaoefeningen. Concentratie, het naar binnen keren, vraagt om een ontspannen houding en een bereidwillige, ontspannen geest. Het juist beoefenen van pranayma gebeurt niet vanuit onze wil, maar vanuit overgave, zachtheid en de moed om los te laten en stil te worden.

Namasté,

Majanka

Posted in Inspiratie