Asana’s, deel II

We borduren nog even voort op stap 3 uit het achtvoudig pad van Patanjali: de asana’s. Ten slotte valt hier meer dan genoeg over te zeggen.

Vorige week werd II.46 genoemd die zegt: sthira sukham asanam. Oftewel: asana is perfecte stevigheid van het lichaam, stabiliteit van intelligentie en welwillendheid van de geest.
In de daaropvolgende twee sutra’s zegt Patanjali dat perfectie in asana’s gerealiseerd wordt als de inspanning om de asana uit te voeren inspanningsloos wordt en we in contact komen met het oneindige in onszelf. De inspanningsloze inspanning dus. Maar hoe bereiken we dit? Helaas ligt dit antwoord voor de hand: oefenen. Daarbij geldt: beter maar een weinig oefenen dan helemaal niet.

Sutra II.48 zegt: Van dat punt (perfectie van de asana’s) wordt de sadhaka, de yogabeoefenaar, niet gestoord door dualiteiten.
Iyengar: Het effect van asana is dat er eind wordt gemaakt aan de dualiteiten en verschillen tussen lichaam en geest, geest en ziel. Er bestaan geen paren van tegenstrijdigheden voor de sadhaka die één is met lichaam, geest en ziel (het doel van yoga). Dan is er geen sprake meer van vreugde of verdriet, hitte of kou, eer of schande, pijn of plezier. Dit is perfectie in actie en vrijheid van bewustzijn.

Laat je niet ontmoedigen door deze sutra’s, door te denken dat dit toch niet in jouw mogelijkheden ligt. Ik zei het al: het is een kwestie van blijmoedig en volhardend blijven oefenen.

Namasté, Majanka

 

Bron: Light on the Yoga Sutra’s of Patanjali by B.K.S. Iyengar

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*