Asana’s, deel III

We gaan nog een laatste keer door op stap 3 uit het achtvoudig pad van Patanjali: de asana’s.
Iyengar zegt hierover in een van zijn boeken: de namen van de asana’s zijn betekenisvol en volgen het evolutieproces. Sommige asana’s dragen de naam uit de plantenwereld zoals vrksa, boom  en padma, lotus. Sommige van insecten zoals salabha, sprinkhaan en vrschika, schorpioen. Sommige van waterdieren en amfibieën zoals matsya, vis en kurma, schildpad. Er zijn asana’s genoemd naar vogels zoals garuda, adelaar en kukkuta, haan. Maar er zijn er ook die vernoemd zijn naar viervoeters zoals svana, hond en ustra, kameel. Kruipende dieren zoals bhuja, slang, worden niet overgeslagen, net zomin als het menselijk embryo, garbha-pinda. Er zijn asana’s vernoemd naar wijzen zoals Virabhadra en Bharadvaja. Sommige asana’s zijn genoemd naar Hindoe-goden en sommige naar Avatara’s, belichamingen van het goddelijke. Terwijl de yogabeoefenaar asana’s beoefent,  neemt hij vele vormen aan en hij weet dat in alle wezens het goddelijke huist.

De belangrijkste asana van allemaal is Savasana. We kijken er altijd naar uit, kunnen we even lekker weg dromen, even alleen zijn met onze gedachten. Maar dat is niet wat Savasana beoogt. Sava betekent lijk. Het doel van deze asana is als een dood lichaam te worden. Als het leven is geweken blijft het lichaam stil en zijn bewegingen onmogelijk geworden. Door enige tijd bewegingsloos te blijven en de geest stil houden terwijl je volledig bewust bent, leer je te ontspannen. Deze bewuste ontspanning versterkt en verfrist lichaam en geest. Maar het is veel moeilijker om de geest dan het lichaam stil te houden. Daarom is deze ogenschijnlijk makkelijke houding een van de moeilijkste om meester te worden.
Welke asana we ook willen perfectioneren om te komen tot de inspanningsloze inspanning; het blijft een kwestie van oefenen.

Namasté, Majanka

 

Bron: Light on the Yoga Sutra’s of Patanjali by B.K.S. Iyengar
Yoga Dipika by B.K.S. Iyengar

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*