Asana’s, deel I

We laten de yama’s en niyama’s achter ons en komen bij stap 3 uit het achtvoudig pad van Patanjali uit: de asana’s. Ons wel bekend.

Van de 196 sutra’s is er maar één sutra die daadwerkelijk het woord asana benoemt. En wel sutra II.46 die zegt: sthira sukham asanam. Vertaald: asana is perfecte stevigheid van het lichaam, stabiliteit van intelligentie en welwillendheid van de geest. De twee daarop volgende sutra’s gaan over de effecten van het oefenen, verder wordt er in de sutra’s niet gesproken over asana.

Iyengar zegt als aanvulling op sutra II.46: asana betekent houding. Sommigen nemen deze sutra als voorbeeld dat iedere comfortabele houding geschikt  is. Als dat zo was dan zouden het asana’s voor ons plezier zijn. Dit noemen ze in India bhoga in plaats van yoga. Maar deze sutra omschrijft de perfecte asana. De definitie van asana is als volgt: als de asana wordt uitgevoerd, doe het dan met een gevoel van stevigheid, stabiliteit en verdraagzaamheid in het lichaam; welwillendheid in intelligentie van het hoofd, en bewustzijn en verrukking  in intelligentie van het hart. De beoefening van asana’s moet voedend zijn en het hoofddoel.
Geef perfectie, discipline en aandacht aan iedere asana om zo door te dringen tot de diepste lagen van het lichaam. Laat de geest samenwerken met het lichaam; met de huid, de spieren, de gewrichten. Dan werkt de asana voor jou.

Zorg dat je niet agressief bent in het oefenen. Laat het uitvoeren van de asana’s ook geen strijd zijn tussen lichaam en geest. Denk licht en het voelt lichter.

Namasté, Majanka

Bron: Light on the Yoga Sutra’s of Patanjali by B.K.S. Iyengar

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*