Over ayurveda

Komend weekend heb ik een workshop van de Duitse senior yogadocente Rita Keller. De workshop is getiteld Yoga en Ayurveda. Volgende week gaan jullie er alles over horen. Hierbij alvast wat basiskennis over ayurveda.

Het woord Ayurveda komt uit het Sanskriet en is opgebouwd uit de woorden Ayus wat leven betekent en veda wat kennis of inzicht betekent. Kortweg betekent het dus: kennis van het leven.
Ayurveda is een holistische natuurgeneeskunde die sinds het ontstaan van de menselijke beschaving wordt toegepast.
Ayurveda gaat ervan uit dat alleen in gezondheid de mens in staat is zijn doelen in het leven te bereiken en zo vooruitgang te boeken voor zichzelf, maar ook voor anderen en voor de wereld.

Al in het oude India bestond er geen scheiding tussen het zuivere geestelijke spirituele niveau en het zichtbare materiële. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en genezing gaat dan ook van dit grondbeginsel uit. Door de inwendige en uitwendige omgevingsfactoren te bestuderen, kunnen we de verbinding van lichaam, ziel en geest beïnvloeden. Zie hier ook weer het doel van yoga. Een positieve invloed is zichtbaar in een lang leven, kwaliteit van leven, gezondheid en geluk. Vandaar dat Ayurveda veel belang hecht aan het dagelijkse leven, leefregels en goede voeding die goed en passend is voor het individu. Een positieve kijk op het leven, innerlijk evenwicht en geestelijke balans horen daarbij.

Er valt over ayurveda nog veel meer te vertellen maar ik wil nog even kort ingaan op de drie persoonlijkheidstypen, de Tri-dosha, die de ayurveda kent: vata, pitta en kapha. We hebben allemaal één basis dosha: je prakriti, natuur, waarmee je geboren bent. In het kort: De vata dosha staat voor: licht en dun gebouwd,  snel in denken en handelen, verandering is de constante factor van het leven. Als vata in evenwicht is, kan men creatief, enthousiast en levendig zijn. Pitta dosha staat voor: atletisch gebouwd, met goed ontwikkelde spieren. Men staan met passie in het leven, is slim, moedig en vastberaden. In evenwicht zijn deze personen warm, intelligent en goede leiders. Mensen met een Kapha constitutie zijn vaak zwaar gebouwd, stabiel van geest en ontspannen. In balans zijn het bedachtzame, zachtaardige en loyale mensen. De ayurveda zoekt naar een balans tussen de drie dosha’s. Is er een dosha (of meer) uit balans dan veroorzaakt dit klachten. Ayurveda probeert deze onbalans op te heffen met behulp van voeding, massages, yoga etc.

Volgende week dus meer over yoga en ayurveda. Ik ben zelf ook benieuwd!

Namasté,

Majanka

Meer lezen over ayurveda:
Kijk op http://www.ayurveda-agn.com/.
Op deze site kun je ook lezen over de dosha’s en bijbehorende leef- env oedingsregels. Je kunt ook de doshatest doen.
Directe link naar de doshatest: http://www.ayurbotanicals.eu/ayurveda-test-dosha-constitutie.html

Interesse in een echte ayurvedische massage? Dan hoef je maar af te reizen naar Hendrik Ido Ambacht: http://ayurveda-samanalaya.nl.
Ook hier kun je een doshatest doen.

Bron: www.ayurveda-agn.nl

 

 

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*