Chitta en prana

Prana heeft meerdere betekenissen. Het betekent adem, ademhaling, leven, vitaliteit, energie of kracht. Iyengar zegt in één van zijn boeken: ‘het is net zo moeilijk om prana te omschrijven als om God te omschrijven.  Prana is fysieke, mentale, intellectuele, seksuele, spirituele en kosmische energie. In ieder van ons zit deze potentiële energie, al is die vaak onbewust.’

Ayama betekent strekken, verlengen, lengte, breedte, regulatie, controle, beheersing. Pranayama als oefening betekent de verlenging van de adem en de beheersing ervan. Patanjali beschrijft pranayama in de Yoga Sutra’s als het gecontroleerde in- en uitgaan van de adem vanuit een stevig gevestigde houding. Hiermee wordt een zittende houding bedoeld waarmee je kunt begrijpen dat de asana’s helpen om gedurende langere tijd stevig te kunnen zitten.

Chitta en prana werken constant samen. Chitta is als een voertuig dat wordt aangestuurd door twee sterke krachten: prana aan de ene kant en vasana (begeerten) aan de andere kant. Chitta beweegt in de richting van de sterkste kracht. Als prana overheerst dan worden de begeerten gecontroleerd, de zintuigen zijn ingetogen en de geest is stil en rustig. Maar als de begeerten overheersen dan wordt de ademhaling onrustig en raakt de geest geagiteerd. Daarom is de beoefening van pranayama  belangrijk. Voor pranayama is concentratie nodig, meer nog dan voor de asana’s. Het is een  introverte oefening waardoor de geest stiller wordt en we meer zicht krijgen op onze potentie en levensenergie. Maar net als de asana’s vraagt ook pranayama om regelmatig oefenen en veel geduld.

Op den duur, na veel oefenen, verbetert pranayama de spijsvertering, vitaliteit, kracht, perceptie en het geheugen. Het bevrijdt de geest, chitta, van de greep van het lichaam, verscherpt het intellect en verlicht het zelf. Dit zijn nog maar een paar voordelen van pranayama. Oefenen dus….

Namasté,

Majanka
Bron: Light on Pranayama van B.K.S. Iyengar

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*