Chitta – geest II

Vorige week spraken we al over chitta, geest en al haar schommelingen, de vrtti’s. De guna’s, de kwaliteiten van de natuur, zijn verantwoordelijk voor deze schommelingen. Maar daarmee is nog niet gezegd hoe de schommelingen precies ontstaan. En wat zorgt ervoor dat chitta altijd maar doorraast? Patanjali had hier ruim 2000 jaar geleden al antwoord op. Dat scheelt, hoeven we er ons zelf niet ons hoofd over te breken…

In de Yoga Sutra’s zegt Patanjali dat belemmeringen van het lichaam ellende veroorzaken in de geest. De pijnen in en van het lichaam zorgen voor de schommelingen in de geest. Dit is invoelbaar want hoe helder kun je denken als je heel moe bent, veel pijn hebt of een stevige griep hebt?
Gaan we de belemmerinen van het lichaam te lijf dan brengen we ook de schommelingen in de geest tot rust. Zo komt er verbinding/integratie tussen lichaam en geest.

Maar de beperkingen van het lichaam zijn niet alleen verantwoordelijk voor de schommelingen in de geest. Wat te denken van onze zintuigen? Met name het gehoor en het zicht zorgen voor veel onrust in de geest. Onze zintuigen worden gedurende de dag, en soms ook zelfs ’s nachts, continu geprikkeld.
Daarnaast schommelt onze onbeschaafde geest door oude gewoonten en patronen. We vinden het normaal dat het zelden tot nooit stil is in ons hoofd en misschien achten we het zelfs onmogelijk dat in ons hoofd stil kan worden.  Maar dankzij een stille en kalme geest krijgen we meer rust, meer ontspanning en geven we onszelf de gelegenheid  in contact te komen met ons hogere Zelf. Het is niet dat er dan geen gedachten meer zijn, maar je neemt die gedachten alleen maar waar en gaat door waar je mee bezig bent. Als je gedachten kunt zien als een schommeling en niet meer dan dat, dan geeft dat feit op zich al rust.
De Iyengar yoga neemt het lichaam als uitgangspunt om de schommelingen in de geest te stoppen. Wat Patanjali hier nog aan toe te voegen heeft, dat horen jullie volgende week!

Namasté,

Majanka

 

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*