De 4 remedies

Vorige week noemde ik de viervoudige remedie tegen de moeilijkheden die de chitta vritti’s, de klesa’s en de chitta viksepa’s veroorzaken. Vandaag gaan we hier dieper op in.

!. Maitri betekent vriendelijkheid. Het gaat er niet alleen om dat we vriendelijk zijn voor onszelf en voor anderen, maar ook om een gevoel van eenheid, atmiyata, met het voorwerp van vriendelijkheid. Zoals een moeder gelukkig is als haar kinderen succes hebben, omdat ze een gevoel van eenheid heeft met haar kinderen. Patanjali beveelt maitri, vriendelijkheid aan om sukha (geluk, vreugde) te verkrijgen.

2. Karuna betekent mededogen. Dit is niet hetzelfde als medelijden en tranen storten bij het verdriet en de ellende van anderen. Het is een vorm van mededogen die gepaard gaat met toegewijde activiteit om het verdriet, het lijden van anderen te verlichten. De yogi deelt zijn kracht met de zwakken totdat ze sterk worden. Hij deelt zijn moed met degenen die schuchter zijn totdat ook zij door zijn voorbeeld moedig worden.

3. Mudita betekent vreugde. Deze vreugde slaat niet alleen op de yogi zelf, maar het gaat ook over een gevoel van vreugde omdat een ander iets goeds heeft verricht, zelfs al is het een vijand. Door middel van mudita weet de yogi zijn gevoelens van kwaadheid, haat of jaloezie in toom te houden ten opzichte van diegene die heeft bereikt wat de yogi op dit moment niet kan bereiken.

4. Upeksha betekent niet discriminerend, niet oordelend. Het gaat niet over een gevoel van minachting voor diegene die het slechte doet, maar het gaat ook niet om jezelf beter voelen ten opzichte van de ander. Het is een diepgaand zelfonderzoek om erachter te komen hoe je jezelf zou hebben gedragen onder invloed van dezelfde verleidingen. De yogi begrijpt de fouten van anderen door ze eerst in zichzelf te onderkennen en te onderzoeken. Dit zelfonderzoek leidt tot mildheid ten opzichte van alle levende wezens.

Kunnen we deze viervoudige remedie tegen moeilijkheden altijd toepassen? Was het maar waar! Zoals Iyengar zegt: blijf vooral oefenen met asana’s en pranayama om gemoedsrust en mentale evenwichtigheid te verkrijgen.

Namasté,
Majanka

 

Bronnen:
Yoga Sutra’s van Patanjali
Yoga Dipika van B.K.S. Iyengar

 

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*