De adem is… de koning van de geest

Gedurende zijn leven heeft B.K.S. Iyengar veel boeken, veel artikelen geschreven en veel mooie dingen gezegd. Een aantal citaten van hem wordt nog regelmatig aangehaald.

Een van die citaten is: De adem is de koning van de geest.

In de Iyengar yoga werken we vooral met het lichaam. Vanuit het lichaam bereiken we de adem en de geest. Zijn de schommelingen van de geest bedaard, dan komen we ook in contact met onze ziel.
Iyengar zegt in één van zijn boeken:  Het koninkrijk van het lichaam is een mysterieus rijk. Atma, de ziel, is de Keizer. De adem is de Minister-President en het bewustzijn is de vice Minister-President. De adem is superieur aan het bewustzijn. Het bewustzijn kan verschillende vormen aannemen als gevolg van emoties en de indrukken van de zintuigen. De adem verandert nooit.
De adem kan rustig zijn, diep, vloeiend of oppervlakkig en onregelmatig, maar hij is er altijd.

Pranayama, kort gezegd: ademhalingsoefeningen,  is een methode die de stroom van energie  reguleert en het hele lichaam van zuurstof voorziet. De beoefening van pranayama kalmeert het bewustzijn, de geest, en maakt het een fit instrument voor meditatie. Het opent  de poorten voor de ware kennis. In de Upanishads, oude Indiase geschriften staat: ‘Er is geen zuiverende actie hoger dan pranayama. Door de vernietiging van onzuiverheden is zuiverheid verzekerd en schijnt het licht van kennis.’

Kortom: als het ons lukt onze ademhaling te beheersen, te reguleren, dan wordt onze geest rustiger en is het minder onderhevig aan schommelingen.
Maar eerst doen we een aantal asana’s om het het lichaam te ontdoen van spanningen.

Namasté, Majanka
Bron: Astadala Yogamala door B.K.S. Iyengar

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*