De kracht van Savasana…

De asana’s zijn ten einde en je mag zo gaan liggen in Savasana, de lijkhouding. Dit is de houding waar de meeste mensen erg naar uitkijken. Maar Savasana is niet even gaan liggen, de ogen sluiten en heerlijk wegdromen. In Savasana brengen we eerst het lichaam tot rust. En ook in Savasana zoeken we balans en gelijkheid in het lichaam. We liggen op de randen van de schouderbladen, de bovenarmen zijn opengedraaid met de handpalmen omhoog. Zo openen we de borst waarmee we ruimte geven aan de adem en ontspannen we de nek. De benen liggen een stukje uitelkaar, met de voeten een beetje naar buiten. En als we zo liggen proberen we het lichaam te ontspannen. Als je dit doet kun je voelen waar er nog spanning zit in het lichaam. Heel vaak denken we dat we ontspannen liggen, maar dan nemen we toch nog spanning waar. Vervolgens kun je steeds in diepere lagen van het lichaam komen waar we ook spanning tegen kunnen komen. Soms neem je wel spanning waar, maar lukt het niet om los te laten. Dat is niet erg, het is al heel wat dat je je bewust bent van de spanningen in het lichaam.

Is het lichaam nog onrustig of gespannen dan is het vaak heel lastig tot onmogelijk om de geest te ontspannen. En zelfs als het lichaam ontspannen aanvoelt dan nog gaat die geest er met ons vandoor. In Savasana proberen we de gedachten onder controle te brengen door er geen aandacht aan te besteden. Soms lukt dit heel even om vervolgens weer af te dwalen. Het is niet de bedoeling om de gedachten (of gevoelens) te ontkennnen of ze niet te willen. Ze zijn er toch wel, maar we proberen er niet op in te gaan. Het gaat er niet om of het wel of niet lukt. Het gaat erom dat je je bewust bent wat er in jouw hoofd, in de geest, gebeurt.

In ieder geval is het zo dat door het liggen in Savasana, het lichaam en de geest, al is het maar een beetje, tot rust komen. Dit geeft rust aan het zenuwstelsel. Hou die rust en ontspanning bij je door, als het moment daar is, de tijd te nemen om te komen zitten en niet gelijk tot actie over te gaan.

Namasté,

Majanka

Posted in Inspiratie