Draaien

Hoe ervaren we ons leven? Draaien we mee in de malle molen?  Hebben we het gevoel controle te hebben over ons leven of laten we het vooral gebeuren? Kunnen we wel controle hebben over ons leven? De Beatles zongen: life is what happens while you making other plans. Dat is ten dele waar, maar enige controle over je eigen leven, en dan vooral over jezelf, is absoluut mogelijk en misschien ook wel noodzakelijk om ontspannen in het leven te kunnen staan.

Dankzij de asana’s word je fysiek sterker, soepeler, bewuster van je lichaam. Hiermee kun je controle verkrijgen over je lichaam. Dankzij de pranayama worden de longen en de ribben elastischer, wordt de adem rustiger, beheerster en bewuster. Dankzij de yoga in zijn totaliteit kunnen we meer controle krijgen over onze geest, worden we bewuster van onze patronen, onze handelingen, gedachten en onze emoties. Want de (Iyengar)yoga werkt van buiten naar binnen: vanuit het lichaam naar ons hart en uiteindelijk naar onze ziel. Grootste struikelblok hierbij is onze geest.

Volgens de Indiase fiosofie bestaat de geest, chitta, uit drie delen: Manas, het denkende deel, Ahamkara, ons ego en Buddhi, intelligentie (geen kopkennis, kennis vanuit het hart). Zolang we ons nog te veel identificeren met Manas, onze gedachten, tot die tijd is er geen ruimte voor Buddhi. Hoe kunnen we meer contact krijgen met onze Buddhi? Juist ja: door ontspanning. Vanuit ontspanning komt er ruimte voor stilte in het hoofd. Op haar beurt creëert stilte weer meer rust en ontspanning. Van daaruit is het mogelijk om Manas, die gedachten, meer van een afstandje te bekijken. Manas is niet meer dan een draaimolen: het draait zacht of langzaam, maar wij kunnen er zelf voor zorgen of we de draaimolen een flinke zet geven, een zetje of laten stoppen. Dan kan Buddhi worden aangesproken, dan kan er vrede zijn in en met ons zelf. En misschien kunnen we dan een glimp opvangen van ons ware Zelf. Ons ware Zelf dat helemaal niet draaien wil, maar alleen maar wil zijn.
Namasté,
Majanka

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*