Een nieuw begin

Zes keer per jaar ontvang ik een tijdschrift over Iyengar yoga uit India, met medewerking van de familie Iyengar. Zo, aan het begin van een nieuw jaar, herinner ik me een verhaal van Abhijata Iyengar, de kleindochter van. Ze vertelde dat zij en een familielid samen met Guruji aten. Er kwam een bepaald gerecht op tafel waarvan het familielid zei dat hij dat als kind al niet lustte. En dus zou hij het nu ook niet lusten. Het antwoord van Iyengar was: ‘Jij bent niet meer dezelfde als toen. Het eten is niet hetzelfde bereid als toen. Waarom zou je het niet een nieuwe kans geven?’
Ik vond het een mooi voorbeeld, omdat het zo makkelijk is om onszelf te beroepen op toen, eerst en vroeger. Maar of vroeger nu een minuut of dertig jaar geleden is, het is voorbij. Zijn we dezelfde mensen als vroeger, als kind? Soms voelt het wellicht zo, maar het is niet zo. Dus waarom niet vroeger laten voor wat het is en ons overgeven aan dit moment, iedere keer weer?

De hond met hoofd naar beneden, schouderstand, die balanshoudingen: hoe instabiel, hoe pijnlijk, hoe zwaar, hoe moeizaam, hoe prettig en verruimend het voelde: het is voorbij. Vandaag doen we de asana’s met een hernieuwde, frisse blik en we laten een stukje oud ego voor wat het is. Zoals Iyengar in een van zijn boeken schreef over het heden: ‘Evenwicht in het lichaam is de basis voor evenwicht in het leven. Evenwicht betekent niet alleen het bewaren van lichamelijk evenwicht. In welke positie of in welke situatie in het leven je ook verkeert, je moet evenwicht vinden. Evenwicht is de toestand van het heden, het hier en het nu.
Je moet de middellijn van iedere asana zien te vinden zoat de energie op de juiste wijze is verdeeld. Wijk je af van de middellijn, dan begeef je je hetzij in het verleden, hetzij in de toekomst. In het midden is het heden. Het heden is de volmaakte asana.’

Laat de gedachten, de emoties voor wat ze zijn en geef je over aan het heden, aan de mogelijkheid van een volmaakte asana. Ik wens jullie ieder moment weer een nieuw begin toe, in dit nieuwe jaar.

Namasté, Majanka

 

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*