Geeta Iyengar over asana’s

In een van mijn studieboeken kwam ik een tekst tegen van Geeta Iyengar over de beoefening van asana’s. Ze zegt het volgende: ‘De geest is fris terwijl je in de asana gaat. Als de asana wordt geprobeerd, met de vreugde van de verwezenlijking, dan vergeet men de asana te laten gaan met dezelfde frisheid van de geest. Daarom moet men een kalmte van de geest ontwikkelen om de asana los te laten (terwijl je in de asana blijft).

Als iemand in een asana gaat, dan moet alle energie van het lichaam en de geest alleen in de richting van de asana gaan. Als de asana is aangeleerd en iemand langer in de asana kan blijven, dan gaat de energie zich verspreiden. Is deze energie gekanaliseerd dan gaat de beoefenaar roepen: ‘Oh! Waarom voel ik pijn hier en niet daar? Waarom voel ik rek hier en niet daar? Het gevoel van pijn of de onbalans komt niet door verkeerd oefenen. Integendeel: omdat je de verspreiding van de energie voelt, begin je je te realiseren dat er een ongelijkheid bestaat in jouw lichaam.

Je investeert jouw energie om de asana te leren. De energie die je terugkrijgt van de asana, kun je weer gebruiken in diezelfde asana zodat de asana een beter effect geeft en je meer begrip krijgt van de houding. Daar begint het werkelijke leren. Precisie komt als je de energie correct kunt benutten. Gebruik jouw energie in de asana en zo leer je hoe je de asana kunt verbeteren en hoe de asana gelijkheid, balans en stabiliteit geeft.

Er komen altijd veel vragen over de ademhaling tijdens de asana’s. Adem normaal. Hou de adem vooral niet in en daarnaast, in plaats van je te concentreren op de ademhaling, concentreer je op de techniek van de asana. Je focussen op de adem is alleen mogelijk als je de asana goed beheerst.’

Tot slot zegt Geeta: ‘Je hebt veel te leren op het pad van yoga. Een veelbelovend en goed begin leidt iemand naar het Ultieme einde (Samadhi, verlichting). Onze plicht als beginner is te blijven oefenen met een stevige en stabiele geest.

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*