Gewoonten en patronen

We hebben allemaal zo onze eigen gewoonten en patronen. Sommige zijn in de loop der jaren nuttig gebleken, andere daarentegen blijken eerder hinderlijk.
De yoga probeert ons uit te dagen ieder ogenblik van de dag, iedere gebeurtenis op zich, ieder ander mens met een nieuwe en frisse blik te bekijken. Lukt dit? Meestal niet. We zijn gevormd door ons karakter, door ons verleden, door onze emoties, door onze ervaringen. Velen die regelmatig bij Iyengar in de buurt waren, met hem oefenden, zeggen dat hij een meester was in het leven in het hier en nu. Patricia Walden vertelde eens dat hij in de Verenigde Staten was voor een workshop. Hij gaf daar ten overstaande van velen een puja, een gebedsritueel. Het was een bijeenkomst waardoor velen geraakt en ontroerd raakten.  Patricia zei later tegen hem dat ze het zo mooi had gevonden. Zijn antwoord? ‘That was then, we’re living now’.

Kunnen wij ook zo leven? Kunnen wij onze oude gewoonten en patronen, zelfs als ze schadelijk voor ons zijn, gewoon laten voor wat ze zijn? Kunnen we stoppen met te veel eten, te veel praten, te veel werken, te veel piekeren, te veel de ander pleasen?
In de asana’s is het al lastig om met de oude gewoonten te breken. Tillen we de voetboog nog wel voldoende of zakken we weer in?  Tillen we de schouders weer op in plaats van ze in de rug te brengen? Tillen we het borstbeen, nemen we de onderste ribben in? In Tadasana, de simpelse staande houding, is dit al lastig, laat staan als we andere asana’s uitvoeren. En kunnen we ook de herinnering aan de vorige yogalessen loslaten? Toen vonden we het eng om op ons hoofd te staan en dus vinden we dat nog steeds. Of…. wagen we een nieuwe poging, met een frisse blik? Datzelfde geldt voor schouderstand. De vorige keer lukte het zeker niet en de lessen daarvoor ook al niet. En dus laten we het maar voor wat het is, alleen maar omdat de herinnering en het gevoel dat bij die herinnering is ontstaan, ons nog levendig voor de geest staan. Of…breken we door deze oude denkgewoonte heen en doen we een nieuwe poging, met een frisse blik? En hoe doen we dit in ons dagelijks leven? Kijk maar eens, speel er maar eens mee; met een frisse blik!

Namasté,

Majanka

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*