Het achtvoudig pad

We hebben alle acht de stappen uit het achtvoudig pad van Patanjali doorlopen. Sommige stappen zijn met onszelf verweven, aan andere stappen werken we en weer andere stappen lijken voor de meesten niet binnen handbereik. En dan heb ik nog niet eens gesproken over de mogelijkheden die samadhi een yogi brengt. Zo zegt Patanjali ondermeer dat in samadhi, de yogi inzicht kan krijgen in zijn vorige en toekomstige levens. De yogi kan honger en dorst overwinnen, over water en moerassen lopen, opstijgen, de gedachten van anderen lezen en zo meer.

Ook in samadhi ligt er gevaar op de loer, in de vorm van ons ego dat zo’n overheersende rol speelt in ons menselijke leven. De verleiding is groot om in samadhi te vertoeven, trots te zijn op deze staat van zijn, ons beter/anders te voelen dan anderen, genietend van de lichtheid van het leven en daar willen blijven, maar dit zijn allemaal uitingen van ons ego. Daarom waarschuwt Patanjali ons keer op keer op de kracht van onze geest en hoe we de geest tot rust dienen te brengen om het ego niet de boventoon te laten voeren. Het is alsof we de laagjes van ons zelf afpellen, zodat we uiteindelijk in contact komen met wat diep in ons allen zit: onze ziel, purusa. Die contactmomenten met onze ziel, dát zijn de glimpjes van samadhi.

Het is ook niet zo dat als we samadhi, of glimpjes samadhi, bereiken, we kunnen stoppen met het spirituele werk. De yama’s en de niyama’s blijven de basis, en ook de andere vijf stappen mogen we niet vergeten. Want wat heb je aan verlichting als je niet geweldloos, tevreden of eerlijk kunt zijn? Wat heb je aan verlichting als het vuur van kennis dooft omdat het niet steeds opnieuw aangewakkerd wordt? Wat heb je aan verlichting als het lichaam zwakker wordt omdat het niet getraind wordt? Kortom: we moeten blijven oefenen. En omdat we ten slotte ergens moeten beginnen, nemen we het lichaam als uitgangspunt in de Iyengar yoga.
Namasté, Majanka

 

Bron: Light on the Yoga Sutra’s of Patanjali by B.K.S. Iyengar

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*