Loslaten

De Dikke van Dale heeft vier betekenissen voor het woord loslaten:

  1. In vrijheid stellen
  2. Met rust laten; laten rusten
  3. Verklappen: De verdachte liet niets los
  4. Niet meer houden; los worden: de lijm laat los

In Savasana wordt regelmatig gezegd: laat de gedachten los. Maar hoe laat je los?

Een voorbeeld: je ligt in Savasana en je bedenkt: de yogales ging voor geen meter vandaag. De daaropvolgende gedachte zou kunnen zijn: en vorige week lukte het ook al niet. Ik ben er niet goed in. Ik denk dat het nooit gaat lukken. Hoppa: een negatief oordeel heeft zich gevormd en er speelt zich een heel verhaal af in jouw hoofd..

In de yoga wordt gesteld dat wij niet onze gedachten zijn, noch onze emoties. Ons denken wordt bepaald door ons ego. Helaas vereenzelvigen wij ons met onze gedachten, met dit ego. Zonder dat we oog hebben voor ons hogere Zelf, voor een hogere en grotere waarheid in ons.
Terug naar het begin: je ligt in Savasana en je bedenkt: ‘de yogales ging voor geen meter vandaag’. Met loslaten van de gedachten wordt dan bedoeld: stop met het vormen van een verhaal, stop met het oordelen. Concentreer je op iets anders: op jouw ademhaling in Savasana, op de natuur als je buiten fietst of loopt, op de vogeltjes die fluiten, op de zilte geur van de zee, op het uitzicht op de bergen, op de smaak van knapperig brood. Richt je aandacht volledig op het hier en het nu. Dit is mindfulness: je geest vullen met alles wat je in het hier en nu beleeft. Zonder oordeel, zonder herinnering, zonder lading. Het is een waarneming, die wordt gevolgd en beleefd door een volgende waarneming. En je hebt de gedachte die je had, laten rusten; losgelaten dus. Het klinkt simpel, maar dat is het niet. Dat hebben jullie ook wel door. Voor je het weet zit je weer verstrikt in een net vol gedachten. Probeer steeds weer terug te keren naar het hier en nu, naar het moment. Het heeft een leeg hoofd tot gevolg. De spieren en de ademhaling komen tot rust en je kunt lekker ontspannen. Dit wens ik jullie toe deze zomer!

Namasté,

Majanka

Zomer leestips:

  • Boeken van de Vietnamese monnik Tich Nhat Than: Mindfulness, Aandacht is als zonneschijn, Je bent een geschenk aan de wereld etc.
  • Boeken van Eckhart Tolle: De kracht van het nu, De nieuwe aarde, De stilte spreekt etc.
  • John Kabat Zinn: Waar je ook gaat daar ben je etc.

 

Posted in Inspiratie