Niyama’s: santosha

We zijn nog steeds bezig met het achtvoudig pad van Patanjali en wel met stap 2: de niyama’s. Niyama’s zijn individuele disciplines die ons helpen positief te blijven en door te zetten op het yogapad en in het dagelijks leven.

De eerste niyama is sauca: oftewel puurheid, reinheid of schoonheid. Niyama nummer 2 is santosha wat tevredenheid betekent. Sutra II.41 luidt: vanuit tevredenheid en welwillendheid van het bewustzijn ontstaat opperste gelukzaligheid.
Iyengar zegt hierover: dankzij een schoon lichaam en een reine geest, wordt tevredenheid bewerkstelligd. Samen ontsteken ze de vlam van tapas (vuur, ijver) wat weer leidt naar het vuur van kennis. Deze transformatie geeft aan dat de sadhaka, de yogabeoefenaar, op weg is naar eenpuntige concentratie. Dankzij deze concentratie kan de sadhaka diep in zichzelf schouwen met behulp van zelfstudie en zo een glimp kan opvangen van het goddelijke.

Laten we vandaag eens kijken hoe helder onze geest is en of we tevreden kunnen zijn met onszelf, met ons lichaam. Geen tevredenheid bedacht vanuit ons hoofd, maar vanuit ons hart, vanuit het hier en nu.

Namasté, Majanka

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*