Niyama’s: sauca

Voor de zomervakantie hebben we gehoord over de vijf ethische disciplines: de yama’s. De yama’s beslaan de eerste stap uit het achtvoudig pad van Patanjali. Nu gaan we verder met stap 2: de niyama’s. De niyama’s zijn individuele disciplines die ons helpen ons eigen karakter op te bouwen en te versterken. Observatie van de niyama’s ontwikkelt vriendelijkheid, mededogen en onverschilligheid ten opzichte van plezier en pijn.

De eerste niyama is sauca: oftewel puurheid, reinheid of schoonheid. Sutra II.40 zegt: Schoonheid van lichaam en geest ontwikkelt desinteresse in contact met anderen ten behoeve van de bevrediging van de eigen behoeften. Oftewel: het helpt onafhankelijkheid en zelfstandigheid te ontwikkelen.

Iyengar zegt over deze sutra: Schoonheid en zuiverheid beschermen het lichaam en maken het een geschikt tehuis voor onze ziel. Alhoewel de sadhaka, de yogabeoefenaar, wij dus, weet dat het lichaam vergankelijk is, houden we het schoon en puur uit respect voor het hogere in ons. De sadhaka respecteert het lichaam als een tempel. Zoals een tempel of kerk iedere dag wordt schoongehouden, moet ook het innerlijk lichaam, de tempel van de ziel, worden gebaad in voldoende schoon bloed. Dit bewerksteligen de asana’s en pranayama, ze maken het lichaam schoon: fysiek, psychisch en intellectueel.
Het lichaam met z’n eigen intelligentie, kan zijn potentieel ontwikkelen en gedragspatronen veranderen. We kunnen zo leren onze zintuigen te beheersen waardoor het lichaam een geschikt instrument wordt voor spirituele kennis en ervaring.

Namasté, Majanka

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*