Niyama’s: svadhyaya

Alle yogavormen ter wereld hebben zijn gebaseerd op het achtvoudig pad van Patanjali. Hoewel we vooral werken met de asana’s (stap 3) zijn de individuele en spirituele leefregels: de yama’s en de niyama’s eigenlijk net zo belangrijk. We zijn nog steeds bezig met de niyama’s. Na saucha, reinheid, santosha, tevredenheid en tapas, zelfdiscipline, volgt svadhyaya.

Svadhyaya betekent Zelfstudie of studie van de heilige geschriften. Of zoals de Bhagavad Gita, een oud Indiaas geschrift zegt: studie van het Zelf door het zelf. De bijbehorende sutra luidt: Zelfstudie leidt naar de realisatie van God of eenwording met iemands begeerde Godheid.
Iyengar zegt hierover: bewustzijn bestaat al in het lichaam, maar het moet worden aangeboord door de beoefening van asana’s en pranayama. De asana’s en pranayama geven intelligentie in en van het lichaam. Deze intelligentie fungeert als een brug tussen het bewustzijn van het lichaam en de kern en vice versa.
De heilige geschriften, zoals bijvoorbeel de eerder genoemde Bhagavad Gita, helpen om zicht te krijgen op het Zelf. In de oudheid werden ook mantra’s gereciteerd om met het Zelf in aanraking te komen.

Vandaag richten we ons weer het lichaam. Met behulp van de asana’s kijken we hoe we zicht krijgen op de intelligentie en het bewustzijn die in het lichaam aanwezig zijn.

Namasté,
Majanka

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*