Ontspanning en Savasana

We hebben net een les vol asana’s achter de rug. Had je het gevoel dat je doorlopend helemaal ontspannen was, ben je alleen maar ingespannen bezig geweest of kon je de inspanning combineren met ontspanning?
In Savasana, de lijkhouding, ben je opeens in stilte alleen met jezelf. Je bent alleen met je gedachten en emoties. Dwalen die gedachten makkelijk af? Kun je je gedachten enigszins controleren en steeds weer terug keren naar de stilte in jezelf? Of is die stilte wellicht onwennig of soms zelfs beangstigend?

In alle asana’s kunnen we ons bewust worden van de spanningen in ons lichaam. We doen een poging om die spanning los te laten; door de spieren te verlengen en te versterken, de hormoonklieren te reguleren, de organen tot actie aan te zetten.
Savasana is bedoeld om werkelijk te ontspannen, om de ademhaling tot rust te laten komen, om de denkgeest tot stilstand te brengen.

Iyengar zei: als er spanning is, dan is daar ook een reden voor. Die reden is voor iedereen verschillend. Veelal heeft de spanning zich in de loop der tijd opgebouwd. Vaak zijn het oude gewoonten, patronen: een spier (of spieren) die je te vaak, te makkelijk aanspant. Het kan een verkeerde (werk)houding zijn, een verkeerd of overmatig voedingspatroon (heb je dit misschien gemerkt tijdens en na de feestdagen?). Het kunnen spieren zijn die door een ongeval, een operatie, een klap hebben gekregen en daardoor gespannen zijn geraakt. Het kunnen gedachtenpatronen zijn, onverwerkte ervaringen en emoties of  een verstoorde ademhaling. Wat de reden ook is, bewustwording is een eerste stap op weg naar ware ontspanning. Gebruik Savasana om bewuster te voelen en spanningen in lichaam en geest waar te nemen en werkelijk los te laten. Om goed te kunnen ontspannen moeten de randvoorwaarden ook goed zijn. Het is belangrijk dat je recht ligt en comfortabel, zonder pijn. Zorg ervoor dat je het niet koud hebt en geef jezelf de tijd om los te laten en stil te worden. Als dat lukt dan heb je de schoonheid en de kracht van Savasana ontdekt!

Ik wens jullie een ontspannen 2015 toe!

Namasté,

Majanka

 

 

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*