Over niet stelen, celibatair bestaan en vergaardrift

Vorige week sprak ik over de eerste twee yama’s, leefregels zoals die in het achtvoudige pad van yoga worden beschreven: ahimsa, geweldloosheid en satya, waarheidslievendheid. De overige drie yama’s komen vandaag aan bod.

De derde yama is asteya wat zoiets betekent als niet stelen. Uiteraard dringen we geen huizen van anderen binnen om daar waardevolle spullen weg te halen. Maar stelen we echt nooit? Blijven we soms niet ergens plakken waarbij we gebruik maken van de kostbare tijd van iemand anders? Snoepen we niet iedere dag vijf minuten van onze werktijd af? Stelen we nooit een leuk idee of interessante uitspraak? Asteya gaat niet alleen over het stelen van andermans bezittingen, maar ook over hebzucht. Is het gras bij de buren niet altijd groener? Kunnen wij ons gehechtheden aan materie, macht en aandacht loslaten? Iyengar zegt hierover: ‘Gehechtheid, vast wilen grijpen, verstoort de gemoedsrust, brengt de heldere stroom van het weten tot silstand’.

Yama nummer vier is brahmacharya. De letterlijke vertaling hiervan is een ‘celibatair bestaan dat gewijd is aan zelfonderzoek en zelfbeperking’. Dit moet je niet zo zien als een seksloos leven. De oude wijzen bevelen een huwelijk/relatie en een gezin bijzonder aan. Zonder liefde te voelen voor anderen is het onmogelijk om te liefde voor het goddelijke te ervaren. Bij deze yama wordt uitgegaan van het feit dat het verlies van zaad tot de dood leid en het vasthouden van zaad tot leven. Met andere woorden: het gaat om beheersing, om matiging, om in de liefde voor een persoon ook de liefde voor het goddelijke te kunnen ervaren.

Tot slot yama nummer 5: aparigraha, oftewel vrij zijn van vergaardrift. Dit is een ander facet van asteya. Hierbij gaat het erom dat je geen dingen neemt die je niet werkelijk nodig hebt. Dit in de breedste zin van het woord. Hebben we die aandacht werkelijk nodig? Hebben we die nieuwe schoenen echt nodig? Hebben we die gedachten, die emoties werkelijk nodig? Door ons aan aparigraha te houden kunnen we een eenvoudig leven leiden, volmaakt tevreden met wat we hebben en met wat er gebeurt. Volledig rustend in de wetenschap dat alles wat we nodig hebben ons toekomt. Zou dat niet mooi en vredig zijn?

Namasté,
Majanka

Bron: Yoga Dipika van B.K.S. Iyengar 

Posted in Inspiratie