Over yoga

Voor het woord yoga bestaan verschillende vertalingen: vereniging, juk, beheersing. Dankzij yoga krijg je beheersing over lichaam, geest en emoties waardoor vereniging van lichaam, geest en ziel bereikt kan worden.

Yoga Sutra’s

Aan yoga liggen de Yoga Sutra’s van Patanjali ten grondslag. Deze Yoga Sutra’s zijn zo’n 2600 jaar geleden door de Indische wijze Patanjali op schrift gesteld. In de Yoga Sutra’s beschrijft Patanjali het achtvoudige pad van de yoga. Het achtvoudig pad bestaat uit:

  1. Yama’s: 5 onthoudingen (Ahimsa: geweldloosheid, Satya: waarheidslievendheid, Asteya: niet stelen, Brahmacharya: kuisheid, Aparigraha: vrij zijn van bezitsdrang)
  2. Niyama’s: 5 voorschriften (Saucha: reinheid/zuiverheid,  Samtosha: tevredenheid, Tapas: soberheid, Svadhyaya: zelfkennis en Ishvara Pranidhana: overgave aan het hogere/goddelijke)
  3. Asana’s: lichaamshoudingen
  4. Pranayama: beheersing van de adem
  5. Pratyahara: terugtrekken van de zintuigen
  6. Dharana: concentratie
  7. Dhyana: meditatie
  8. Samadhi: verlichting, bevrijding

 

Yoga bij Plezier in Yoga

Hoewel de docente de yogadocentenopleding in de Iyengar yoga volgt, mag de yogastijl bij Plezier in Yoga nog geen Iyengar yoga heten. Daarvoor is een dipoma vereist. Maar uiteraard worden de lessen bij Plezier in Yoga gegeven volgens deze yogavorm. De nadruk in de lessen ligt bij de uitvoering van de verschillende asana’s. De houdingen worden lang aangehouden, met veel aandacht voor details om zo kracht, uithoudingsvermogen, soepelheid en ook ontspanning te ontwikkelen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van props (hulpmiddelen). De yogalessen worden altijd afgesloten met een ontspanningsoefening.

Hatha yoga

In het Westen kennen wij yoga vooral als een bewegingsvorm. Deze yoga wordt ook wel hatha yoga genoemd. Ha betekent zon en Tha betekent maan. Hierbij staat Ha (zon) voor de rechterzijde van ons lichaam en Tha (maan) voor de linkerzijde van ons lichaam. Met behulp van hatha yoga breng je beide zijden van het lichaam in evenwicht. Daarom voeren we de yogahoudingen ook altijd links en rechts uit.
Binnen de hatha yoga zijn er weer heel veel verschillende yogastijlen; elk met hun eigen aandachtsgebied, waaronder Iyengar yoga.

Iyengar yoga

De nu bijna 95-jarige Indiër B.K.S. Iyengar is de grondlegger van de Iyengar Yoga. De Iyengar yoga is sterk gegrondvest in het achtvoudig pad van Patanjali. Iyengar yoga kenmerkt zich door de details in de yogahoudingen waardoor het lichaam en de geest met elkaar in één lijn gebracht kunnen worden. De asana’s zijn een belangrijke ingang om standvastigheid, kracht, flexibiliteit en weerstand te ontwikkelen om zo de stress uit het dagelijks leven aan te kunnen. Iyengaryogadocenten krijgen tijdens hun opleiding veel kennis mee over het menselijk lichaam en  anatomie. In de Iyengar yoga wordt veel gebruik gemaakt van props (hulpmiddelen) om de yogahoudingen voor iedereen mogelijk te maken. Mensen met uiteenlopende (medische) problemen ondervinden dan ook veel baat bij deze vorm van yoga.
B.K.S. Iyengar heeft veel verschillende boeken op zijn naam staan en is één van de bekendste yogadocenten van de wereld.

Links

Wil je meer weten over yoga? Klik dan hier.
Wil je meer weten over hatha yoga? Klik dan hier.
Wil je meer weten over Iyengar yoga? Klik dan hier.