Pranayama

Na de yama’s, de niyama’s en de asana’s, komen we bij stap 4 uit het achtvoudig pad van Patanjali: pranayama. Er zijn vijf sutra’s die over pranayama gaan. De eerste, sutra II.49 zegt: pranayama is de regulatie van de inkomende en uitgaande stroom van de adem met inhouding. Het mag alleen worden beoefend als perfectie van de asana’s is bereikt.
Iyengar voegt hieraan toe: ‘Pranayama als de vierde stap op het yogapad, is wat het hart is van het menselijk lichaam. Het is interessant dat Patanjali adviseert pranayama alleen te beoefenen als perfectie van de asana’s is bereikt. Hij geeft hierbij duidelijk een volgend niveau aan in het yogaproces, wat hij niet zegt bij de overige stappen.
Normaal gesproken is de stroom van de adem onbeheerst en onregelmatig. Observatie van deze variaties, en de conditionering van de geest om de in- en uitstroom, het inhouden van de adem in een regelmatig en ritmisch patroon te controleren; dat is pranayama.’
Dat dit niet makkelijk is, dat weten we allemaal. Het is voor velen al moeilijk genoeg om de adem gedurende langere tijd te observeren, zonder tussenkomst van onze gedachten.

Sutra 50 en 51 uit hoofdstuk II gaan over de soorten pranayama; met of zonder inhouding van de adem. Sutra 52 zegt: pranayama verwijdert de sluier die het licht van kennis bedekt en kondigt de dageraad van wijsheid aan.
Klinkt mooi toch? Nu nog even oefenen!
En ja, wij doen gewoon pranayama….

Namasté, Majanka

 

Bron: Light on the Yoga Sutra’s of Patanjali by B.K.S. Iyengar

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*