Pratyahara

De eerste vier stappen uit het achtvoudig pad van Patanjali: yama’s, niyama’s, asana’s en pranayama zijn naar buiten gerichte stappen.  In de laatste sutra over pranayama zegt Patanjali: de geest wordt ook fit voor concentratie. Hierbij gaat Patanjali er vanuit dat door regelmatige beoefening van asana en pranayama de geest rustiger en stiller is geworden. Dan komen we uit bij stap 5: pratyahara. Sutra 54 uit hoofdstuk II zegt hierover: het terugtrekken van de zintuigen, de geest en het bewustzijn uit het contact met externe objecten, en het naar binnenkeren in jezelf, dat is pratyahara.
Iyengar voegt hieraan toe: ‘Nu is de geest in staat om zich langdurig te concentreren en zijn de zintuigen niet langer belangrijk voor bevrediging van de geest. De zintuigen verliezen hun interesse in smaak en voorkeuren van de objecten en worden teruggetrokken uit de externe wereld om de geest te helpen bij zijn innerlijke zoektocht. Als er controle is over de zintuigen en de geest dan komt er contact met onze ziel, atma.

In India wordt gesproken over monkeymind: apengeest. Zoals een aap zich van tak naar tak slingert, zo gaat bij ons de ene gedachte gewoon over naar de volgende. In de asana’s is er vaak weinig tijd en ruimte om te denken, tenzij ze wat langer duren zoals bijvoorbeeld in schouderstand. Bij pranayama wordt dit al heel lastig, voor sommigen zelfs onmogelijk. Als die schommelingen van de geest nog steeds veelvuldig aanwezig zijn dan is er weinig rust en is het moeilijk om niet steeds op de zintuigen te reageren. Maar in de asana’s, als je met volledige aandacht met de asana bezig bent, dan is er concentratie, en is er ook situatie gecreëerd waarin we niet direct op de zintuigen reageren en  ook niet de noodzaak voelen om te reageren. Dus zeg en denk niet dat het onmogelijk is om naar binnen te keren met de aandacht en de geest tot rust te brengen. Het gebeurt al. Misschien alleen niet zo vaak als je zou willen.

Namasté, Majanka

 

Bron: Light on the Yoga Sutra’s of Patanjali by B.K.S. Iyengar

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*