Schommelen

De 2e sutra uit de Yoga Sutra’s van Patanjali zegt: yoga chitta vritti nirodah. Oftewel: yoga is het stilleggen van de schommelingen van de geest. Allemaal leuk en aardig, maar hoe doen we dit in de praktijk? Want het lijkt wel of de geest van schommelen houdt: continu heen en weer, op en neer. Sommige gedachten zijn te herleiden, andere lijken uit het niets te ontstaan. Sommige gedachten worden aangestuurd door emoties. Soms worden emoties aangewakkerd door onze gedachten. Hoe het ook zij: zelden is het helemaal stil in ons hoofd. Wat kunnen we doen om het schommelen te stoppen?

Uiteraard biedt Patanjali oplossingen. De meest praktische en voor de hand liggende oplossing is de beoefening van het achtvoudige yogapad waarvan asana’s en pranayama het makkelijkst toe te passen zijn.  Maar ook in de asana’s en tijdens de pranayama is het niet eenvoudig om de geest te doen stoppen met schommelen. Stil wordt het zelden in ons hoofd en als het al even stil wordt dan popt er toch weer stiekem een gedachte op. Waarom? Blijkbaar is ons ego weerbarstig en heeft het macht over ons in plaats van dat wij macht hebben over ons ego met al zijn gedachten.

Nu is het simpel om maar te oordelen over onze gedachten. Maar beter kunnen we onze gedachten maar gewoon accepteren. We hebben ze, dat is inherent aan het mens zijn. Achter de gedachten is er een zee van stilte. En ook tussen de gedachten in kan er een moment van stilte zijn, misschien een seconde, maar het is er dan toch. Worden we ons bewust van die altijd aanwezige stilte in ons dan is het makkelijker om van een afstandje naar onze gedachten te kijken. Dan zien we onze geest schommelen zoals we een kind zien schommelen:  hard, langzaam, beheerst, onheerst. We kijken toe, we nemen waar, zonder oordeel. En het is dan niet dat de gedachten minder of anders zijn geworden, maar er is een ingrediënt bijgekomen in de vorm van stilte. En dat ingrediënt laat het leven nou net even wat luchtiger smaken.
Namasté,
Majanka

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*