Spanning versus ontspanning

We hebben allemaal last van spanningen, dat is inherent aan het leven. Als we oplettend zijn en goed luisteren dan kunnen we spanningen waarnemen in ons lichaam, de plek waar stress zich het eerst openbaart.
Spanning is niet goed of slecht, spanning is er. Maar we zoeken continu, iedere dag opnieuw, naar een juist evenwicht tussen spanning en ontspanning. In het lichaam moet de juiste spanning zijn. Juiste spanning is gezonde spanning. Te veel spanning is een vorm van agressie en het geeft blessures, pijn, ziekte etc. Te weinig spanning duidt op zwakte, slapte.

Met behulp van yoga bouwen we kracht en stabiliteit op. Ook proberen we daar te ontspannen waar geen inspanning nodig is. Ontspanning begint vanuit de buitenste laag van het lichaam en dringt door in de diepe lagen van ons bestaan. Daarom ligt de nadruk zo op het maximaal strekken in de asana’s: als je je volledig strekt, ontspan je volledig. Dat wil niet zeggen dat er geen inspanning nodig is voor het uitvoeren van de asana’s. Dit wil helaas ook niet zeggen dat je geen pijn of rek zult voelen. Het betekent dat je in jouw lichaam, in die asana, zoekt naar evenwicht en een juiste balans tussen inspanning en ontspanning.

Te vaak vereenzelvigen wij ons met ons lichaam, met de pijn die we voelen. Iyengar zegt: ‘Wees niet bang. Wees niet gehecht aan je lichaam. Zelfs als je bang bent, moet je dat accepteren en de moed vinden om je erdoorheen te slaan. Ben je niet bang dan kun je subjectiever omgaan met je lichaam, als een deel van jezelf dat oefening en ontwikkeling nodig heeft.’ En hij zegt ook: ‘De meeste mensen proberen aan pijn te ontsnappen. Ze zijn zelden bereid de pijn onder ogen te zien en er doorheen te werken wanneer ze op intensieve wijze een yogahouding aannemen. Deze praktijk brengt hen oog in oog met de realiteit van de aard van hun lichaam.’
Maar omdat wij vaak vechten tegen die realiteit, in plaats van de pijn waar te nemen zonder oordeel, creëren we spanningen. Laat het denken, het moeten en het oordelen eens los, laat de pijn, de angst of wat dan ook voor wat het is. Zou dat geen ware ontspanning zijn?

Namasté,

Majanka
Bron:
B.K.S. Iyengar: Yoga als levenskunst

 

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*