Stevigheid

In de Yoga Sutra’s van Patanjali gaan maar vier sutra’s (sutra = vers) van de 195 specifiek over de asana’s. Reden te meer om ze serieus te nemen. Zo zegt hij bijvoorbeeld: sthira sukham asanam. Sthira betekent stevig, gefixeerd, onwrikbaar, volhoudend, blijvend, sereen, kalm en beheerst. Sukham betekent heerlijkheid, comfort, verlichting en gelukzaligheid. Asanam is in het Sanskriet het meervoud van asana. Iyengar vertaalt deze sutra als: ‘Asana is volmaakte stevigheid van het lichaam, onwankelbaarheid van intelligentie en welwillendheid van geest’.

Stevigheid van het lichaam verkrijgen we dankzij de asana’s. Daarom zijn met name de staande houdingen zo belangrijk. Neem bijvoorbeeld Tadasana, de berghouding. Het is de simpelste staande houding, maar hoe bewust zijn we ons van ons staan in het dagelijks leven? Zijn we ons bewust van de positie van onze voeten, van het bekken en de romp? Hangen we in de enkels, in de heupen of in de onderrug? Staan we ingezakt, met afhangende schouders of durven we ons te laten zien? Goed en bewust staan in Tadasana is nog een hele kunst, helemaal als je je bewust wilt blijven van het staan in het dagelijks leven. Onze benen moeten ons de hele dag door dragen, ons leven lang. Extra aandacht voor onze benen is daarom niet te veel gevraagd.

In de yoga zijn sterke beenspieren onontbeerlijk. Ze geven ons stamina (kracht) genoemd. Ze zijn het fundament van ons lichaam. Lengte in de spieren is weer noodzakelijk om de spieren te laten ontspannen. Zowel kracht als lengte van de spieren hebben we nodig in diverse asana’s.

In de Yoga Sutra’s zegt Patanjali dat als de basis niet stevig is; leed, wanhoop, onevenwichtigheid van het lichaam en een beverige ademhaling de gevolgen zullen zijn.
Stevigheid van het lichaam leidt dan ook tot een gevoel van gezondheid. Een yogi weet dat gezondheid met het lichaam moet beginnen. Gezondheid is iets wat je moet opbouwen, wat door zweet moet worden verdiend. Dat is stevigheid. Beschouw jouw lichaam als het kind van de ziel. Je moet je kind voeden en verzorgen. Koester dit kind dus!

Namasté,

Majanka

Bronnen:

  • Yoga als levenskunst. B.K.S. Iyengar, hoofdstuk 2 over stabiliteit, pag. 44 en verder.
  • Yoga Sutra’s van Patanjali

 

Posted in Inspiratie