Stil worden in Savasana

Savasana betekent lijkhouding. In Savasana is het de bedoeling het lichaam en de geest stil en onbewogen te krijgen; als een lijk. Het is de enige yogahouding die iedere les terugkomt. Het is de belangrijkste houding en tegelijkertijd de allermoeilijkste. We hebben allemaal behoefte aan rust en stilte in ons hoofd, maar waarom lukt het ons niet om dit voor elkaar te krijgen? Iyengar zegt dat spanning ons weerhoudt van ontspanning. Op het moment dat er veel spanning in het lichaam zit, is het bijna onmogelijk om het hoofd/ de geest te ontspannen. De asana’s zorgen ervoor dat het lichaam zich kan ontspannen. Savasana biedt technieken om ook die denkgeest tot rust te laten komen.

In hoofdstuk 6 van de Bhagavad Gita staat:
6.8. Het temmen van de geest die rustelozer is dan de wind

33. Arjuna zei: O overwinnaar van Madhu, deze yoga van evenwicht waarover u gesproken heeft, kan ik niet bereiken, want mijn geest is rusteloos.
34. O Krishna, de geest is bijzonder rusteloos en ontstuimig, vol kracht en moeilijk te beteugelen. Het beheersen van de geest acht ik even omogelijk als het temmen van de wind.

35. De Heer zei: O machtigarme, het is ongetwijfeld waar dat de geest moeilijk te beteugelen en rusteloos is; maar door nooit aflatende oefening (abhyasa) en onthechting (vairagya) kan men hem bedwingen.
36. Yoga is, naar mijn mening, moeilijk te bereiken voor hem die zichzelf niet beheerst; maar voor degene die zichzelf beheerst, is dit, met behulp van de juiste methode, mogelijk.

Het ego/ de denktgeest is weerbarstig en dus is abhysasa, constante oefening, noodzakelijk. Om de asana’s onder de knie te krijgen, moeten we ook veel oefenen. Savasana is in dit opzicht dus niet veel anders dan de overige asana’s. Juist omdat het ego sterk is, helpt het om de aandacht in Savasana te verleggen naar de adembewegingt in het lichaam. Dit geeft de geest afleiding. Stop ook met het oordelen en veroordelen van jezelf. Lukt het niet om de aandacht af te leiden van de gedachten, dan is dat zo. Observeer, accepteer en blijf blijmoedig oefenen!

Namasté,

Majanka

Bron: Bhagavad Gita, hoofdstuk 6

Posted in Inspiratie