Stress

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen en een open deur in te trappen: we hebben allemaal, massaal, stress. In hoeverre we hier last van hebben dat is afhankelijk van karakter, achtergrond, aangeleerde patronen, de situatie. Iedere verandering die in ons leven plaats vindt, groot of klein, geeft bij voorbaat al stress omdat we uit onze comfortzone worden gehaald. Is dit slecht? Nee! Als het goed is, verdwijnt het stressgevoel zodra we gewend zijn aan de verandering en we weer een nieuwe comfortzone hebben gevonden. Tot zich weer een nieuwe verandering aandient en het proces van voren af aan begint. In principe kan ons lichaam hier prima mee omgaan.

In sommige situaties is het lichaam zo gewend geraakt aan stress dat het zenuwstelsel overbelast is. De bijnieren, die de stresshormonen adrenaline en nor-adrenaline aanmaken, zijn uitgeput en in de war. We spreken dan van overspannenheid of een burn out. Voor sommigen wel bekend. Met geduld, mildheid en heel veel rust kan het lichaam en daarmee ook de geest weer herstellen. Yoga kan hierbij ondersteunen. Er zijn specifieke houdingen die sterk werken op het zenuwstelsel, maar ook op de bijnieren. Denk hierbij aan vooroverbuigingen en de schouderstand.

Maar wat is eigenlijk de grootste stressfactor in ons leven? Zijn we dat niet zelf? Is het niet de wijze waarop wij met spanningen en stress omgaan? Verzetten we ons tegen veranderingen en de mogelijk angstige gevoelens die dit oproept? Of laten we dit gebeuren en geven we ons over aan het feit dat we spanningen ervaren, wetende dat hier ook weer een einde aan komt? Hebben we voldoende vertrouwen in ons hogere Zelf? Nemen we rust, ruimte en tijd voor ons zelf zodat het zenuwstelsel kan herstellen? Luisteren we naar de signalen van ons lichaam?

Wordt het geen tijd dat we meer ruimte innemen in onze eigen wereld? Dat we weer gaan voelen in plaats van denken? Dat we iedere dag even tijd nemen om stil te worden zodat we kunnen horen wat ons hart ons te vertellen heeft, wat de impulsen zijn van onze ziel? Is dat geen mooi voornemen voor deze zomer?

Ik wens jullie een ontspannen zomer toe!
Namasté,
Majanka

 

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*