Over studie van het Zelf en toewijding aan het hogere

Van het achtvoudige yogapad hebben we de yama’s  besproken en drie van de vijf niyama’s. Vandaag de laatste twee niyama’s, gedragsregels. Dit zijn Svadhyaya en Ishvara Pranidhana. Wat houdt dit in?

Svadhyaya komt voort uit de woorden Sva wat zelf betekent en Adhyaya wat studie of onderricht betekent. In zijn geheel betekent Svadhyaya studie van het Zelf. Welk zelf wordt hier bedoeld? Met zelf denken wij meestal aan ons lichaam, onze gedachten, onze emoties. Kortom: ons ego. En hier vereenzelvigen wij ons dan mee. Maar dat wordt hier niet bedoeld. Met het Zelf (met een hoofdletter) wordt bedoeld de studie van ons ware Zelf, de ziel die in ieder van ons schuil gaat maar die vaak bedekt wordt door ons ego. De ziel die doorleeft als ons lichaam het begeeft. Door middel van Svadhyaya probeert de yogi in contact te komen met het hogere/het goddelijke. Praktisch gezien doe je dit door het beoefenen van yoga, door bewustwording van lichaam en geest, door het lezen van (heilige) geschriften. Hiermee kun je het ego en daarmee ook dagelijkse problemen overstijgen. Het heft de onwetendheid op en leidt tot kennis (spirituele kennis, geen kopkennis). Iyengar zegt: onwetendheid heeft geen begin, maar wel een eind. Kennis heeft een begin, maar geen eind.

Isvara Pranidhana is de vijfde en laatste niyama. Isvara betekent God en Pranidhana zoiets als toewijding. Oftewel: toewijding aan God/het hogere in alle activiteiten is Isvara Pranidhana. Iemand die vertrouwen heeft in God/het hogere kan niet wanhopig worden. Kun je hier volledig op vertrouwen dan heb je jouw gedachten, emoties overstegen. Dat wil niet zeggen dat er nooit meer gedachten of emoties aanwezig zijn, maar dat er geen aandacht aan wordt besteed omdat het slechts illusies, projecties zijn van onze geest. Zolang de begeerten niet onder controle zijn dan is er verdriet als aan onze begeerten niet wordt voldaan. Maar zijn de zintuigen volledig naar binnen gekeerd en de begeerten onder controle dan verdwijnt het ik-gevoel en komt er ruimte in het denken  aan het allerhoogste. Dan spreken we van overgave en kunnen we een werkelijk liefdevol en vrij leven leiden.

Namasté,

Majanka

 

Bron: Yoga Dipika van B.K.S. Iyengar

 

Posted in Inspiratie