Tuimelaar

Afgelopen weekend was er een vriendin bij ons op bezoek. Zij vertelde een verhaal over haar nichtje dat volgend schooljaar in een andere klas terecht komt dan haar vriendinnen. Ze was verontwaardigd. Haar zus en zwager waren zeer boos. Blijkbaar zo boos dat mijn vriendin hun boosheid en verontwaardiging over had genomen. Terwijl er mischien wel een heel goede reden was om haar nichtje in een andere klas te plaatsen. Dit is geen oordeel maar een voorbeeld. We kennen allemaal dit soort voorbeelden. We zijn boos of verontwaardigd door iets dat iemand ons heeft verteld. De andere kant van het verhaal kennen we doorgaans niet. We voelen ons verdrietig als we iemand met een diep verdriet hebben gesproken. We voelen ons angstig omdat we in een situatie of op een plek waren waarin angst heel voelbaar was.
En we vinden dit gewoon! Sterker nog, we vinden dat we medeleven tonen. Terwijl we eigenlijk, in veel gevallen, mee lijden.

Onze eigen emoties  kleuren de emoties die we waarnemen en bespreken van en met anderen. Maar de emoties van anderen zijn ook gekleurd. En zo zitten we in een wirwar van emoties. Hoe houden we ons hoofd ‘koel’?
Dan komen we uit bij sutra’s 2.17 uit de Yoga Sutra’s van Patanjali: Drastrdrsyayoh samyogah heyahetuh. Vertaald: de oorzaak van de pijn komt voort uit de associatie of identificatie van de zoeker (dat zijn wij) met het geziene, dat wat we waarnemen. De remedie is de dissociatie hiervan. Tuurlijk, dat doen we even!
Patanjali benadrukt niet voor niets dat een sterk en gezond lichaam een gezonde geest voortbrengt waardoor we een beter onderscheidingsvermogen (Buddhi) hebben. Dit maakt dat we beter in staat zijn om ons zelf te beheersen en onverschilliger (in positieve zin) te worden ten op zichte van de emoties van anderen. Dit voorkomt dat we voorover en achterover tuimelen zoals een tuimelaar, maar recht overeind blijven, in alle situaties, bij allerlei soorten mensen. Zodat we altijd en overal ons zelf kunnen zijn!
Namasté,
Majanka

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*