Van angst naar vertrouwen

We kennen allemaal angst: angst voor het onbekende, angst voor de toekomst, angst voor pijn, angst voor de angst. Angst om in het openbaar te spreken, angst om op te vallen, angst om niet gezien te worden. Angst dat we onze geliefden vroegtijdig verliezen, angst om ziek te worden, angst voor de dood. Angst voor de kopstand, schouderstand en ploeg, voor achteroverbuigingen misschien zelfs wel voor Savasana. Angst om het hoofd los te laten, de controle te verliezen, de gedachten te laten zijn voor wat ze zijn. Angst voor verlies van wat dan ook. Kortom: de mens zit boordevol angsten, soms aan de oppervlakte, vaak diep weggestopt. Mijnheer Iyengar spreekt dan ook niet voor niets over the fear complex.
Hoe en in welke mate iemand angst ervaart is afhankelijk van karakter, opvoeding, wat iemand heeft meegemaakt. Ik ben van mening dat we niet heel veel kunnen doen tegen angst, behalve ‘m onderkennen, ‘m respecteren, ‘m koesteren zelfs, en er waar nodig, ook naar handelen.

Waar ook ter wereld, we hebben allemaal dezelfde zorgen. We voelen ons veilig en prettig bij wat oud en vertrouwd is en verzetten ons tegen verandering. Maar, zoals Iyengar zegt: ‘Het leven fluctueert onvermijdelijk, beweegt en verandert tussen het bekende en het onbekende. We zijn niet klaar om de stroom van het leven te accepteren. We zoeken vrijheid, maar klampen ons vast aan gebondenheid. We laten het leven niet ‘gebeuren’en zijn eigen vorm aannemen. ‘

Angst is niets anders dan een projectie van ons ego. En omdat angst zo diep in ons en daarmee ook in onze maatschappij geworteld zit, proberen we ons aan alle kanten te beschermen en te verzekeren tegen onze angsten. Misschien is onze grootste angst wel dat we loskomen van ons ego. Want wat schuilt hierachter, hieronder? Wat zijn wij werkelijk zonder onze  gedachten, emoties, de rollen die wij hebben en hebben aangenomen in dit leven? We hebben, door de jaren heen, zo veel lagen opgebouwd, dan we werkelijk geen idee hebben van onze ware aard, van ons ware Zijn.
Yoga helpt ons ons door die lagen heen te worstelen zodat we steeds dichter bij onze kern, bij ons ware Zelf komen. En dan is er geen angst meer, alleen nog maar vertrouwen.
Namasté,
Majanka
Bron:
Yoga als Levenskunst van B.K.S. Iyengar

 

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*