Vrijheid (moksa)

Daags na Bevrijdingsdag leek het me toepasselijk om iets te schrijven over vrijheid. Wat is vrijheid? Voelen we ons werkelijk vrij of voelen we ons gebonden? Of bestaat er ook zoiets als vrijheid in gebondenheid?

We zijn gebonden; aan onze partners, kinderen, ouders, vrienden, bazen, de bank of huisbaas en zo meer. We zijn gebonden aan onszelf: aan onze patronen, onze emoties, onze gedachten, onze handelingen. Hoe kunnen we ooit vrij zijn te midden van alle banden die we hebben: financieel, zakelijk, vriendschappelijk, familiair en met onszelf?

Ware vrijheid is niet huis en haard achter ons laten, de kinderen aan iemand anders toevertrouwen en onze baan opzeggen om vervolgens in een grot in de Himalaya te gaan wonen en ons te richten op het spirituele pad.
Vrijheid verkrijgen we door ons gevoel van gebondenheid af te leggen. We mogen ons hechten, sterker nog, we moeten ons hechten aan onze geliefden, familieleden, vrienden en zeker aan onze kinderen om hen een stevige, liefdevolle basis mee te geven. Dat is liefde en daar kunnen we niet genoeg van hebben.
Gehechtheid geeft problemen als we ons overmatig hechten, als we te veel van onszelf geven om liefde, vriendschap en andersoortige relaties in stand te houden. Als we de ander nodig hebben om ons goed te voelen. Als we totaal onderuit gaan, onszelf kwijtraken omdat onze zekerheden wegvallen. Als we niet meer in onszelf geloven als we verlaten worden, ontslagen of als we naar behandeld worden.
Dit gaat dus over identiteit. We ontlenen onze identiteit aan onze relaties tot anderen. We zijn ouder, kind, geliefde, vriend, werknemer, werkgever etc. Maar we ontlenen onze identiteit ook aan onze emoties en onze gedachten; emoties en gedachten die voortkomen uit ons ego. Ons ego dat onherroepelijk gekwetst is.
Kortom: we denken te weten wie we zijn en dit meten we af aan ons ego. Maar weten we dit ook werkelijk? Kennen we ons Zelf, onze ziel?* Weten we van zijn bestaan en van zijn diepste wensen en verlangens? Als we in contact komen – en in dit contact verblijven- met ons hoogste Zelf, wetende dat dit de enige zekerheid is die we hebben in dit leven, dan pas zijn we werkelijk vrij. Omdat we daarmee ook ervaren dat ons ego en alles wat daaruit voortkomt niet meer dan een illusie (maya) is.

Namasté,

Majanka

* Zie mijn vorige tekst van 29 april 2013 waarin ik iets zeg over avidya, onwetend zijn van spirituele kennis. Avidya is één van de 5 klesa’s die Patanjali in zijn Yoga Sutra’s benoemt.

Posted in Inspiratie