Wat is gezondheid?

Wat verstaan we onder gezondheid? De Dikke van Dale zegt over gezondheid: gezond zijn. Dat geeft geen verduidelijking. Bij gezond lees ik het volgende: lichamelijk in orde, niet ziek. Met andere woorden: als je niet ziek bent, lichamelijk in orde bent dan ben je dus gezond. Maar veel mensen voelen zich niet helemaal niet zo gezond. Zelfs als er geen medische oorzaak of reden te vinden is dan nog hebben veel mensen toch allerlei klachten. De wetenschap verklaart je zo gezond als een vis, lichamelijk gezien, maar naar de geest wordt niet gekeken.

Moeten we dan niet veel meer spreken over onze eigen ervaring/beleving van gezondheid? Heeft het niet veel meer te maken met onze psyche of we ons gezond voelen of niet? Stel: ik heb een zwakke onderrug. Als ik geestelijk in balans ben dan heb ik niet of nauwelijks last van mijn onderrug. Maar als ik niet lekker in mijn vel zit, dan speelt opeens die onderrug op. Kortom: hoe we ons psychisch voelen heeft onherroepelijk effect op op onze lichamelijk gesteldheid. Maar andersom werkt het net zo: als we fysiek niet in orde zijn dan heeft dit ook weer effect op onze psyche. Lichaam en geest zijn niet twee afzonderlijk aan te sturen delen in ons, maar zijn één geheel.

Iyengar zegt over gezondheid: ‘De meeste mensen verlangen van hun lichaam alleen dat ze er geen last van hebben. Ze hebben het gevoel dat ze gezond zijn als ze niet ziek zijn of pijn hebben en worden de onevenwichtigheden in hun lichaam en geest, die uiteindelijk tot ziekte zullen leiden, niet gewaar. Yoga heeft een drievoudige invloed op de gezondheid.Het houdt gezonde mensen gezond, het blokkeert de ontwikkeling van ziekten en het helpt bij het herstellen van een slechte gezondheid.
Gezondheid begint met een sterk lichaam, verdiept zich naar emotionele stabiliteit en brengt vervolgens intellectuele wijsheid en ten slotte de ontsluiering van de ziel.’ Dat is precies wat yoga nastreeft: eenwording van lichaam, geest en ziel. En dat proces heb je grotendeels zelf in de hand, daar is geen dokter, geen medicijn voor nodig.

Ik wens jullie een gezonde week toe!

Namasté,
Majanka
Bron:
Yoga als Levenskunst van B.K.S. Iyengar

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*