Wat is (Iyengar) yoga?

Voor de leek is yoga gewoon yoga, maar er zijn heel veel verschillende vormen van yoga. Er is poweryoga, kundalini yoga, dru yoga, bikram yoga, hangmat yoga en ga zo maar door. Nog steeds komen er nieuwe yogavormen bij. De meest bekende yogavorm is hatha yoga. Ook hatha yoga kent weer verschillende stijlen, maar ze hebben met elkaar gemeen dat het wat meer actieve yogavormen zijn. De yoga die ik geef is ook hatha yoga, gebaseerd op de Iyengar yoga. (In juni hoop ik mijn diploma te hebben en dan mag ik ook zeggen dat ik Iyengar yoga geef).
Alle yogavormen, waar ook ter wereld, zijn gebaseerd op de Yoga Sutra’s van Patanjali, een Indiaas geschrift dat dateert van ruim 2000 jaar geleden. Beroemd uit de Yoga Sutra’s is het achtvoudige yogapad. Alle yogavormen hebben als gemeenschappelijk doel: Yoga Citta Vritti Nirodah: yoga is het stilleggen van de schommelingen van de geest. De weg hiernaar toe is voor iedere yogavorm anders. In de Iyengar yoga ligt de nadruk op de asana’s en pranayama (adembeheersing), de stappen 3 en 4 uit het achtvoudige pad.

Het woord yoga komt van het Sanskriet woord Yuj (Nederlands: juk) en wordt ook wel vertaald als: verbinding van lichaam, geest en ziel om zo verenigd te worden met het allerhoogste, met God, het licht.
Iyengar yoga is genoemd naar de grondlegger B.K.S. Iyengar. Hij zelf noemde dit klassieke yoga omdat de nadruk ligt op de klassieke yogahoudingen. Een van zijn uitspraken is: The median line is God. In de asana’s zoeken we daarom altijd naar die middellijn in het lichaam. Iyengar zag ook wel  in dat niet ieder lichaam zo maar alle asana’s uit kan voeren om die middellijn te bereiken. Daarom heeft hij props (hulpmiddelen) bedacht ter ondersteuning: blokken, riemen, touwen, dekens, noem maar op.
Iyengar yoga is met name bekend om de precisie, de details en om de therapeutische toepassingen bij diverse uiteenlopende klachten. Iyengar yoga probeert het onbewust bewust te maken. Het gebruikt het lichaam als ingang voor de verbinding met de geest en de ziel, om zo gezondheid en spiritueel welzijn te bevorderen. Zijn lichaam, geest en ziel in balans dan kan de vereniging met het allerhoogste plaatsvinden. Dat noemen we verlichting, samadhi: stap 8 uit het achtvoudig pad van Patanjali.

Namasté,

Majanka
Bron:
B.K.S. Iyengar: Yoga Dipika

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*