Yoga is…. een licht

Gedurende zijn leven heeft B.K.S. Iyengar veel boeken, veel artikelen geschreven en veel mooie dingen gezegd. Een aantal citaten van hem wordt nog regelmatig aangehaald.

Een van de citaten is: Yoga is een licht. Als het eenmaal is aangestoken dan dimt het niet meer. Hoe harder je oefent, hoe helderder het licht.

Of het nu gaat om hardlopen, taarten bakken, schilderen of wat dan ook: hoe meer je oefent, hoe beter het gaat. Met yoga is het dus niet anders. Gedurende zijn leven heeft Iyengar dagelijks uren op de yogamat gestaan om te oefenen. Soms met leerlingen in de buurt die hem regelmatig bewonderend bekeken, soms gaf hij de leerlingen aanwijzingen tijdens zijn eigen beoefening, soms had hij iemand nodig die hem verder in een houding hielp. Zijn hele leven stond in het teken van yoga.
Tot aan zijn dood zei Iyengar dat hij nog aan het verfijnen was in de asana’s. Hij kon het verschil onderscheiden tussen bijvoorbeeld linker- en rechternier, maar ook kon hij met zijn aandacht bij verschillende lichaamscellen komen. Wij zijn al blij als we huid, botten en spieren kunnen voelen en aansturen. En zelfs dat is niet makkelijk.

In de loop der jaren heeft Iyengar geleerd, mede dankzij dochter Geeta, om niet alleen maar keihard te oefenen, maar ook om de zachtheid toe te laten in zijn lichaam. Hij heeft dieper en dieper leren voelen in zijn lichaam en daarmee ook in zijn geest.
Hij benadrukt in al zijn boeken dat de beoefening van asana’s geen fitnesspraktijk is. Door het oefenen wordt het lichaam sterker, maar ook soepeler. Soepelheid staat voor ontspanning. Korte spieren zijn een teken van spanning, vandaar altijd weer de nadruk op het verlengen van de spieren.
Wilskracht is nodig om te blijven oefenen, maar overgave; uit dat hoofd, naar het hart, is nodig om daadwerkelijk de opening en de ontspanning in het lichaam toe te laten. Toegeven aan die overgave, aan het loslaten, dat geeft lichtheid aan het lichaam en dat maakt dat het licht in ons gaat schijnen. Stel je eens voor als je zo makkelijk los kon laten, je over kon geven; in het volste vertrouwen. Wat dan?

Namasté, Majanka

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*