Yoga is… een transformatie

Gedurende zijn leven heeft B.K.S. Iyengar veel boeken, veel artikelen geschreven en veel mooie dingen gezegd. Een aantal citaten van hem wordt nog regelmatig aangehaald.

Een van de citaten is: Yoga verandert onze kijk op de dingen niet, het transformeert degene die kijkt.

Dankzij yoga leren we te ontspannen. Dankzij de ontspanning ontdekken we dat het rustiger kan worden in onze geest. We ontdekken dat het heel vaak niet rustig is in ons denken, maar dat die mogelijkheid wel in ons zelf bestaat. Meestal smaakt de ervaring van kalmte naar meer. Want een kalme geest zorgt ervoor dat we niet overal als een kip zonder kop achteraan rennen: niet achter een ander, niet achter ons zelf. Een kalme geest helpt ons om van een afstandje naar ons zelf, onze gedachten, onze emoties en naar anderen te kijken. Een kalme geest helpt ons om weloverwogen een mening te vormen, om weloverwogen besluiten te nemen. Een kalme geest helpt om de rust te bewaren, ook in tijden van stress, verdriet of een grote crisis. Kortom: een kalme geest helpt ons in alle opzichten in het leven. Die kalme geest zorgt voor een transformatie van degene die kijkt  en dit kan ook de manier van hoe we tegen het leven aan kijken veranderen.

Helaas is het in de praktijk niet zo makkelijk om de kalme geest te verkrijgen, dat hebben we zelf ook al ontdekt. En de meesten van ons vinden het ook normaal dat het nooit stil is in het denken. Het doel van yoga waarover Patanjali spreekt in sutra 2, hoofdstuk 1: yoga is het stilleggen van de schommelingen van de geest, kent een lange, moeizame weg. Aan die weg, met al zijn obstakels, wijdt Patanjali ruim 100 sutra’s. In het kort samengevat: het vraagt om discipline en constante oefening.

Namasté, Majanka

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*