Yoga is …. Over het licht dat schijnt door de diamant

Gedurende zijn leven heeft B.K.S. Iyengar veel boeken, veel artikelen geschreven en veel mooie dingen gezegd. Een aantal citaten van hem wordt nog regelmatig aangehaald.

Een van de citaten is: De hardheid van een diamant is een onderdeel van zijn nut, maar zijn werkelijke waarde is het licht dat er doorheen schijnt.

In dit citaat legt Iyengar een brug naar ons mensen. De hardheid van een diamant is ons lichaam. We noemen dit ook wel prakriti, materie. Dankzij dit lichaam, met al zijn beperkingen en mogelijkheden, bestaan wij. Dankzij onze geest zijn wij ons bewust van ons lichaam, maar ook van ons ego, van onze ik. Te vaak identificeren wij onszelf met ons lichaam, met de projecties van onze geest. We worden de angst, de depressie, het verdriet, de boosheid, maar ook de blijdschap, het geluk en de vreugde. Ons lichaam doet pijn. Soms is er werkelijk iets aan de hand, soms is het niet meer dan spanning of stijfheid, die we ons gewaar worden. We hebben de neiging om dit ofwel compleet te negeren of om er te veel aandacht aan te besteden waardoor we bezorgd raken.

Maar tegenover de hardheid van die diamant staat dat de werkelijke waarde is dat het licht er doorheen schijnt. Tegenover prakriti, materie, ons lichaam en de geest, staat purusa, de ziel oftewel het licht. Zonder prakriti kan purusa niet worden waargenomen. We hebben ons lichaam dus nodig om iets van onze ziel te kunnen zien en te ervaren. Daarvoor hebben we een soepel, sterk en stabiel lichaam nodig. Dee asana’s helpen ons daarbij. Door te werken aan het lichaam, geven we de geest een mooi cadeautje: kalmte. Dankzij deze kalmte kan het licht in ons schijnen. En zo worden we als die diamant.

Namasté, Majanka

 

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*