Yoga is…. ‘Meditatie in actie’

Meditatie in actie

Gedurende zijn leven heeft B.K.S. Iyengar veel boeken, veel artikelen geschreven en veel mooie dingen gezegd. Een aantal citaten van hem wordt nog regelmatig aangehaald.

Een van die citaten is: Yoga is meditatie in actie.

Als we kijken naar het achtvoudig yogapad van Patanjali dan zien we dat de asana’s, de lichaamshoudingen, op nummer 3 staan. Meditatie komt pas op nummer 7. Waarom zegt Iyengar dan dat yoga meditatie in actie is terwijl er nog een aantal stappen zit tussen asana’s en meditatie? En is die meditatie in actie haalbaar voor ons?

We kunnen meditatie omschrijven als: volledig zijn in het moment. Iyengar voegt hieraan toe: in diepe meditatie is er geen bewustzijn van het ik. Er is geen sensatie van bewustzijn, adem, beweging, er is alleen maar vrede en geluk (ananda). Het Zelf en het bewustzijn zijn één geworden.
Ik vermoed dat dit voor de meesten van ons nog een brug te ver is om het op deze manier te ervaren, maar het is mogelijk om in de asana’s onze gedachten te laten zijn voor wat ze zijn. Door de vele aanwijzingen wordt de aandacht naar het lichaam getrokken, om zo ook meer met de aandacht in het lichaam te komen en niet in het hoofd.

Vervolgens ben je nog steeds aan het denken: schouderbladen in de rug, armen strekken, staartbeen naar beneden. Dit kan overgaan in alleen voelen, in ervaren. Hoe meer de middellijk van de asana is gevonden, hoe makkelijker dit voelen, deze ervaring wordt. De geest verstilt, we zijn, we zijn in het nu. En daar is dan de meditatie in actie. Die kan niet ervaren worden als we snel van de ene houding naar de andere overgaan. Deze kan alleen ervaren worden door de asana’s langer aan te houden, door in iedere asana naar die middellijn te zoeken. Dat gaan vandaag ook weer doen: op zoek naar de middellijn, naar verstilling in de geest.

Namasté, Majanka
Bron: Astadala Yogamala door B.K.S. Iyengar

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*