Zes do’s uit de Hatha Yoga Pradipika

In het geschrift de Hatha Yoga Pradipika beschrijft Swatmarama de zes do’s en don’ts op het yogapad. De don’ts hebben we achter ons gelaten, de do’s hebben we nog tegoed. Daar komen ze:

Do’s:

  1. Utsaha: De beoefenaar moet blijmoedig zijn weg vervolgen op het yogapad. Zorg ervoor dat je niet verveeld raakt en fysiek niet uitgeput.
  2. Sahasa: Zorg ervoor dat je als beoefenaar blijft volharden en dat je geest welwillend (oftewel: niet star) is.
  3. Dhairya: Moed is een belangrijke kwaliteit, angst een grote hindernis. Angst kan ervoor zorgen dat we in een negatieve spiraal komen waardoor we de yogabeoefening stoppen. Wie werkelijk moedig is, gaat door met oefenen en zoekt de diepte in het oefenen. Heel vaak wil de sadhaka, de zoeker, beoefenaar, zijn/haar tekortkomingen niet onder ogen zien.
  4. Tattvajnana: Begrip van de juiste kennis, het volgen van het juiste pad, de zoektocht naar het juiste doel; dat is allemaal erg belangrijk. Er ‘moet’ een noodzaak zijn om de waarheid te willen ontdekken.
  5. Niscaya: Doorzettingsvermogen en een sterk geloof zijn belangrijke kwaliteiten die je nodig hebt op het yogapad. Twijfels, de invloed van anderen en gebrek aan vertrouwen zorgen voor een staat van wankelbaarheid. Blijf dus stevig bij de beslissingen die je neemt.
  6. Janasanga parityaga: Swatmarama zegt ons sociale contacten te vermijden zodat we niet in aanraking komen met tegengestelde gedachten en gezichtsvelden over yoga. Ik ben van mening dat het goed is om ook tegengestelde gedachten te overdenken om zo weer bij jouw eigen standpunt uit te komen. Dit is iets anders dan twijfelen. In India is het vrij normaal om te doen wat de guru vertelt. In het Westen ligt dit toch een beetje anders.

    Al deze zes punten helpen je te groeien op het yogapad.

Ik wil eindigen met een citaat dat ik vandaag las van Amma (spiritueel ‘moeder’ uit India. Amma betekent letterlijk de moeder van alles/allen) en dat hier mooi bij aansluit:
Als je valt, moet je in plaats van op de grond te blijven liggen en denken hoe comfortabel het daar is, jezelf herinneren aan je doel. Sta weer op en ga door. Accepteer nooit een nederlaag’.

Succes!

Namasté,
Majanka

Bronnen: Hatha Yoga Pradipika
Basic Guidelines for teachers of Yoga, Geeta Iyengar
Amma

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*