Bellur Krishnamachar Sundara Iyengar kwam in 1918 als een ziekelijk baby’tje ter wereld in het Zuid-Indiase dorp Bellur, als elfde van 13 kinderen. Hij was zo zwak dat men dacht dat hij het niet zou overleven. Zijn hele jeugd werd gekenmerkt door ziekte en zwakheid, inclusief regelmatige aanvallen van malaris, tyfus en tuberculose. Zijn slechte gezondheid ging gepaard met somberheid en regelmatig vroeg hij zich af of het leven wel de moeite waard was. Op zijn 9e overleed zijn vader. Toen hij 14 jaar oud was vroeg zijn zwager, de bekende yogaleraar Krishnamacharya hem een tijdje naar Mysore te komen. Iyengar werd door zijn zwager geadviseerd een tijd lang yogaoefeningen te doen. Dat was een keerpunt in zijn leven. Op zijn 18e werd Iyengar naar de stad Puna gestuurd om de yogaleer te verspreiden. Terwijl hij daar niemand kende, de taal niet sprak, hield de yogabeoefening hem op de been. Hij hield koers en groeide uit tot een nationale en internationale bekendheid. Hij begon met lesgeven bij hem thuis en in 1975 werd het Ramamani Iyengar Yoga Memorial Institute in Puna geopend, vernoemd naar zijn inmiddels overleden vrouw. In de jaren zestig vloog Iyengar naar Engeland, naar de Verenigde Staten en later reisde hij de hele wereld over om yoga te onderwijzen. Er wordt gezegd dat hij de yoga naar het Westen bracht. Hij kreeg van zijn guru niets mee over de yogafilosofie en de spirituele kant van yoga, maar hij doorgrondde de Yoga Sutra’s van Patanjali. Hij leerde de peilloze diepten en verten van zijn lichaam en geest kennen, en daarmee ook die van anderen. Hij leidde docenten vanuit de hele wereld op. Naar schatting zijn er wereldwijd 1 miljoen mensen die Iyengar yoga volgen. Volgens De Newyork Times behoort Iyengar tot de top 100 van de meest invloedrijke mensen van de wereld.
Zijn kinderen Geeta en Prashant Iyengar en zijn kleindochter Abhaijata nemen het stokje over.
B.K.S. Iyengar heeft afstand gedaan van zijn lichaam, maar zijn nalatenschap is enorm. Hij schreef verschillende boeken, deed veel mooie uitspraken. Hieronder een aantal uitspraken die na zijn dood de wereld in zijn gegaan:
- My ending should be you’re beginning….
- Live happily and die majestically.
- Change is not something that we should fear. Rather, it is something that we should welcome. For without change, nothing in this world would ever grow or blossom, and no one in this world would ever move forward to become the person they’re meant to be.
Namasté,
Majanka
Bron:
B.K.S. Iyengar: Yoga als levenskunst
Leave a Reply