Brahmacharya

De eerste drie yama’s, de ethische yogadisciplines uit het achtvoudige pad van Patanjali, hebben we gehad: ahimsa, geweldloosheid, satya, eerlijkheid en asteya, niet stelen, niet begeren. Het volgen van de yama’s helpt ons te groeien op het spirituele pad.

De vierde yama is brahmacharya. Vaak wordt dit vertaald met kuisheid, celibatair leven. Brahma betekent God, het goddelijke. Charya betekent het actief volgen van. Met andere woorden: om actief op zoek te gaan naar het goddelijke in en buiten ons, moeten we een zekere ‘kuisheid’ betrachten. We moeten onze energie dus steken in die dingen die ons helpen onszelf en ons leven in balans te houden. Gaan we te laat naar bed, eten we te veel of te veel verkeerd voedsel, drinken we te veel alcohol, gaan we continu over onze grenzen dan helpt dit ons doorgaans niet om onszelf licht en helder te voelen. De lichtheid en helderheid van geest hebben we nodig om te kunnen onderscheiden wat ons wel en niet helpt bij onze groei.

Zoals we weten en ervaren is onze geest snel en makkelijk verleid en afgeleid. Onze zintuigen spelen hierbij een grote rol. Kunnen we meer rust in onszelf vinden dan voelen we ook beter waar we behoefte aan hebben, wat we willen en wat we nodig hebben. We zijn dan minder slaaf van onze zintuigen, ons denken en onze emoties. De yama’s kunnen ons hierbij op weg helpen. Brahmacharya nodigt ons uit in contact te komen met het goddelijke in ons door door ons leven te matigen en na te laten wat niet langer goed is voor ons.
Wat wel goed is voor ons en wat helpt om de geest tot rust te brengen zijn de asana’s, de houdingen. Laten we daar nu maar eens mee beginnen.

Namasté,

Majanka


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *