Chitta – geest

Het doel van yoga is het stilleggen van de schommelingen van de geest: Yoga Chitta Vritti Nirodah. Het woord geest wordt in het Sanskriet chitta genoemd. Chitta is samengesteld uit drie categorieën: 1. Manas: het individuele orgaan van waarnemen en kennen, soms ook wel de ‘denker’ genoemd. Het is een orgaan dat moeilijk tot besluiten komt en steeds heen en weer wordt geslingerd tussen verschillende keuzes. Met manas wordt ook wel het ‘lagere’ denken en voelen bedoelt.
2. Buddhi: intelligentie of rede: een toestand van besluitvaardigheid die het onderscheid tussen dingen bepaalt.
3. Ahamkara: ego/ ik-maker, het ik-bewustzijn.

Chitta kent drie verschillende kwaliteiten, ook wel de drie guna’s genoemd: sattva, rajas en tamas. Sattva betekent verlichting. De sattvische kwaliteit verlicht de geest doordat zij kalmte, serenititeit en gemoedsrust brengt. Rajas betekent beweging. De rajastische kwaliteit maakt de geest actief, energiek, (in)gespannen en eigenzinnig. Kwaliteiten als ambitie, trots en lef behoren tot rajas. Over het algemeen zijn dit kwaliteiten die wij waarderen in mensen. Tamas betekent traagheid. De tamastische kwaliteit zorgt ervoor dat de geest stijf is, gevoelloos, langzaam en onwetend. Dit ervaren wij vaak als negatief, maar desondanks kunnen we hier soms lastig uitkomen.

We kennen alledrie de kwaliteiten , we hebben alledrie ook in ons. Maar bij de meesten van ons zullen rajas en tamas overheersen. Zij zorgen voor de vritti’s: de schommelingen in de geest. Yoga probeert de aandacht van het hoofd naar het lichaam te brengen zodat rajas en tamas in de geest tot rust komen en er meer ruimte komt voor de sattvische kwaliteit.
Kunnen we dit ook toelaten? Volledig met onze aandacht in het hier en nu zijn, in en bij ons lichaam? De schommelingen in de geest laten voor wat ze zijn?
Dit lukt de ene keer beter dan de andere. Maar ook hiervoor geldt: oefening baart sattvische kunst!

Namasté,

Majanka

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *