De inspanningsloze inspanning

In de asana’s word je uitgedaagd om je maximaal in te spannen, om te verlengen, je uit te strekken, de benen te laten werken, aandacht te geven aan het hele lichaam, de schouders laag te houden, sommige spieren aan te spannen, terwijl andere weer mogen ontspannen. Terwijl we soms niet eens weten waar sommige spieren zitten, laat staan dat we voelen dat we ze, veelal onbewust, aanspannen.
Er wordt van ons gevraagd precies te zijn, te letten op de details om zo te komen tot aligment, tot uitlijning van het lichaam. Het is allemaal nogal wat. En dan als klap op de vuurpijl wordt ons gezegd rustig door te ademen en het gezicht, en dan met name de ogen, zacht houden. Dit dan allemaal tegelijkertijd. Mogelijk of niet?

Voor sommigen bij voorbaat al onmogelijk.  Maar wanhoop niet, oefening baart kunst. We hebben allemaal ons eigen lichaam met alle mogelijkheden en beperkingen, ons eigen lichaamsbewustzijn, ons eigen proces, onze eigen tijd. De kunst is om de aandacht bij jezelf te houden en niet te gaan vergelijken met anderen. De vele aanwijzingen tijdens de asana’s zijn er niet voor niets. Het doel is om de geest tot rust te brengen door de aandacht en totale betrokkenheid naar het lichaam te  brengen. De kunst is om vanuit de aandacht en de concentratie je te focussen op de ademhaling en niet op dat pijnlijke been of die zeurende schouder (tenzij er sprake is van een blessure natuurlijk!). De ogen bevinden zich dicht bij de hersenen en vanuit de hersenen loopt er een aantal zenuwen naar de ogen. Daarom de opmerking: hou de ogen zacht. Hou je de ogen zacht dan kun je ook de hersenen, de geest ontspannen. Let dus vooral op de ademhaling en de ogen tijdens de beoefening van de asana’s en klem niet de kaken op elkaar. Laat van daaruit de asana de asana zijn, zonder te veel te denken, maar door te voelen en te ademen. Door bewust te zijn en alert, door zacht te worden waar het mag en je in te spannen waar het nodig is. Dan komen we bij wat Iyengar noemt: de inspanningsloze inspanning. En zo wordt het daadwerkelijk ontspanning door inspanning.

Succes!

Namasté, Majanka
Bron: Yoga als levenskunst door B.K.S. Iyengar


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *