Zoals jullie vandaag hebben gemerkt is het niet zo makkelijk om het verschil tussen spanning en ontspanning waar te nemen. Hoe meer bepaalde spieren in het dagelijks leven aangespannen zijn, des te lastiger is het ze te ontspannen, voor sommigen misschien zelfs wel onmogelijk. En zelfs als we denken dat we ontspannen dan nog is het de vraag of die spieren volledig ontspannen zijn. De waarneming van spanning versus ontspanning is subtiel en vraagt om concentratie en bewust zijn.
Spanning heeft onherroepelijk effect op de ademhaling. Dit fenomeen kennen we allemaal: als we schrikken, boos, verdrietig of angstig zijn dan hebben we geen rustige, constante, vloeiende ademhaling. De ademhaling zit veelal hoog in de borst. Als de stressor, de prikkel die ons aanzet tot een emotie, verdwenen is, dan kan het lichaam zich ontspannen en wordt ook de ademhaling weer rustig. Maar in sommige situaties kan het lichaam helemaal niet meer ontspannen, door te veel opgebouwde stress. En soms is de ene stressor nog niet weg of de volgende dient zich alweer aan.
Spanning hoort bij het leven. Het enige dat wij kunnen doen is zorgen dat daar voldoende ontspanning tegenover staat. De beoefening van asana’s en pranayama kan hierbij helpen.
Hatha Yoga Pradipika zegt over Pranayama: ‘De chitta, het verstand, de rede, het ego, is als een zegewagen die door twee krachtige paarden wordt getrokken. Een van de paarden is prana (ademhaling), het andere is vasasana (begeerte). De wagen beweegt in de richting waarin het krachtigste paard loopt. Als de ademhaling de overhand heeft, worden de begeerten beheerst, de zinnen beteugeld en het denken tot rust gebracht. Als de begeerte overheerst, raakt de ademhaling van slag en wordt het denken onrustig en onbeheerst.’
Met andere woorden: waar laten we ons door leiden? Door onze begeerten en emoties of doen we een poging om onze emoties, gedachten, lichaam en ademhaling te beheersen?
Laten we niet wachten tot de stressor verdwenen is, maar NU alvast beginnen met ontspannen. Want, zoals Iyengar zegt: ‘Een gelijkmatige ademhaling maakt het zenuwstelsel gezond en leidt tot een gelijkmatige gemoedsgesteldheid.’
Namasté,
Majanka
Bron: Yoga Dipika van B.K.S. Iyengar
Leave a Reply