In de Indiase filosofie en dus ook in de yoga spreekt men over vijf lagen/energielichamen: de kosha’s. Om eenwording/verlichting te bereiken dient er harmonie te zijn tussen deze vijf energielichamen. De vijf kosha’s zijn:
1. Annamaya kosha. Dit is ons fysieke lichaam, het lichaam dat we zien en dat we voelen. Dit anatomische lichaam omsluit de andere vier, subtielere kosha’s.
2. Pranamaya kosha: ons energetische lichaam. Hierin ligt de prana, de levensenergie, besloten. 3. Manomaya kosha: ons mentale lichaam. Hier bevinden zich onze onophoudelijke gedachten. 4. Vijnamaya kosha: ons intellectuele lichaam. Hierin zijn onze intelligentie en onderscheidingsvermogen gehuisvest.
5. Anandamaya kosha: het gelukzalige lichaam, ook wel het goddelijke lichaam genoemd dat in iedereen aanwezig is. Hierin leeft onze ziel en kunnen we een glimp opvangen van de universele eenheid die ons allen omvat.
Werk je met de ene kosha dan gebeurt er ook iets in de overige kosha’s, zonder dat we hier in eerste instantie erg in hebben. Om harmonie tussen alle kosha’s en zo uiteindelijk verlichting te verkijgen, is bewustwording nodig. In de (Iyengar) yoga wordt het lichaam gezien als de poort om toegang te krijgen tot de overige energielichamen. Bewustwording begint dus in ons fysieke lichaam: in Annamaya kosha.
Yoga brengt ontspanning en kracht in het lichaam. Hierdoor krijgen we vaak meer energie. Door het lichaam te leren en te laten ontspannen, kan ook onze geest met die onophoudelijke gedachten even tot rust komen. Ook dit schept energie. In de rust en de stilte kunnen we contact maken met onze ware intelligentie en ons onderscheidingsvermogen. Van hieruit is het mogelijk om in contact te komen met onze ziel, met onze goddelijkelijkheid en onsterfelijkheid. Zo zijn alle kosha’s met elkaar verbonden en zo beïnvloeden ze elkaar. Zie het als een ui die steeds meer wordt afgepeld om zo tot de kern te komen.
Harmonie tussen de vijf kosha’s leidt tot het uiteindelijke doel van yoga: verbinding tussen lichaam, geest en ziel.
Namasté,
Majanka
Bron: Yoga als levenskunst. B.K.S. Iyengar, ISBN: 978 90 6963 7136