De voordelen van omgekeerde houdingen

Omgekeerde houdingen zijn een belangrijke groep houdingen omdat deze houdingen de zwaartekracht verplaatsen van je voeten naar je hoofd. De houding zet dus alles op zijn kop.
Dit geldt niet alleen op lichamelijk niveau maar ook op het emotionele en psychische niveau. De inversies verbeteren de gezondheid omdat ze ook angst en stress verminderen en het zelfvertrouwen verhogen. Ook je geestelijke kracht en je concentratievermogen worden gestimuleerd.
De inversies stimuleren verder in positieve zin het hart en de bloedvaten, het lymfestelsel. Daarnaast werken omgekeerde houdingen ook sterk op het lichaam. Hoe? Luister maar!

De bloedsomloop
De bloedsomloop bestaat uit het hart, de longen en het hele systeem van bloedvaten die zuurstof toevoeren en koolstofdioxide en andere afvalstoffen uit de cellen afvoeren.
De inversies geven het hart een pauze. Het hart werkt voortdurend om ervoor te zorgen dat zuurstofrijk bloed naar de hersenen en de cellen van het lichaam wordt gebracht. Bij de omgekeerde houdingen, wordt het drukverschil op het lichaam omgedraaid, het bloed stroomt gemakkelijk vanuit het hart naar de hersenen.
Verder zorgen inversies voor gezonder en effectiever longweefsel. In de omgekeerde houdingen worden de bovenste delen van de longen goed van bloed voorzien waardoor er een efficiente uitwisseling ontstaat met het longweefsel in de bovenste gedeelten.

Het lymfestelsel
Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het verwijderen van afvalstoffen, de vochtbalans en de reacties van het immuunsysteem. Wanneer je een inversie of omgekeerde houding doet wordt het hele lymfestelsel gestimuleerd, waardoor ook je immuunsysteem wordt versterkt.

Hormoonstelsel
De inversies reguleren het endocriene stelsel (hormoonstelsel). Zo werkt schouderstand bijvoorbeeld terk op de schildlklier en bijschildklier, beide gelegen in het halsgebied.

Inversies tijdens de menstruatie
Tijdens de menstruatie wordt afgeraden om inversies te beoefenen. Wanneer het lichaam wordt omgekeerd, zorgt de zwaartekracht ervoor dat de vaten die het bloed leveren aan de baarmoeder gedeeltelijk geblokkeerd worden. Deze (tijdelijk) blokkade onderbreekt de stroom. Het onderbreken van de stroom kan kan leiden tot een gevoel van onrust, desoriëntatie of misselijkheid.

Hoofdstand en schouderstand
De inversies hoofdstand (sirsasana) en schouderstand (sarvangasana) worden aangeduid als de koning en koningin van alle yoga asana’s. Deze twee poses zijn energetische tegenpolen. De hoofdstand ontwikkelt de mannelijke kwaliteiten van wilskracht, de scherpte van de hersenen en de helderheid van denken. De schouderstand ontwikkelt de vrouwelijke kwaliteiten van geduld en emotionele stabiliteit. De hoofdstand stimuleert lichaamswarmte en het zenuwstelsel. Het versterkt de nekspieren. Schouderstand verkoelt of neutraliseert het lichaam en kalmeert het zenuwstelsel terwijl het het loslaten van de spieren van de nek en schouders bevordert.

Namasté, Majanka
Bron: Light on Yoga door B.K.S. Iyengar
Yoga: a gem for women: Geeta Iyengar


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *